FILIPOVIĆ ODBIJA ODGOVORNOST U SLUČAJU INA-e: ‘Zatražit ću izvanrednu reviziju koja mora analizirati sve ugovore Ine, nabavne i prodajne cijene plina kao i uvjete po kojima su partneri sklapali ugovore s Inom’

Screenshot/N1

Ministar gospodarstva Davor Filipović bio je član Nadzornog odbora INA-e, a za ponedjeljak je sazvao hitan sastanak s upravom te tvrtke. Od hrvatskih članova uprave zatražio je da sazovu Nadzorni odbor i od uprave zatraže očitovanje o aferi koja je zatresla INA-u.

U subotu se Ministarstvo gospodarstva oglasilo priopćenjem u vezi pljačke INA-e.

Evo što su napisali.

“U otkrivanju konkretnog slučaja i kriminalističkom istraživanju istog, te osiguranju oduzimanja nezakonite imovinske koristi, aktivnu ulogu imale su službe Ministarstva: Ured za sprječavanje pranja novca i Porezna uprava – Samostalni sektor za financijske istrage.

Ured za sprječavanje pranja novca je nakon operativne analize sumnjivih transakcija zaprimljenih sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, utvrdio sumnju na pranje novca i povezana predikatna kaznena djela te dostavio slučaj na daljnje postupanje i procesuiranje Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PNUSKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te u koordinaciji s USKOK-om, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznene prijave zbog počinjenja više kaznenih djela iz područja gospodarstva.



Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI) obavlja poslove analize i financijskog istraživanja prvenstveno u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organiziranog kriminaliteta, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela subvencijskih prijevara na štetu sredstava Europske unije”, napisali su u priopćenju.

Prije sastanka u ponedjeljak, Filipović je dao izjavu za medije.

“Proteklih je dana bilo nekih koji su pokušali dovesti u pitanje moju odgovornost. Bio sam više od četiri mjeseca član NO-a Ine, moram vas razočarati. Sporni ugovor potpisan je prije nego što sam došao u NO Ine. Poznato je tko je tad bio predsjednik NO-a, članovi…”, rekao je Filipović.

Dodao je kako “mora naglasiti kako nije podržao usvajanje zaspisnika sa sjednice NO-a gdje su se usvajali poslovni planovi Ine za 2022. jer nisam sudjelovao u tim odlukama”.

“Zatražit ću izvanrednu reviziju godišnjeg poslovanja INA-e, a ona će obuhvatiti ulogu interne i eksterne revizije tvrtke, kao i ulogu Upravnog i Nadzornog odbora. Važno je napraviti reviziju internih kontrola i očekujem da se naprave određene preporuke što se tiče rada internih kontrola u INA-i”. rekao je Filipović.

“Revizija mora analizirati sve ugovore Ine, nabavne i prodajne cijene plina kao i uvjete po kojima su partneri sklapali ugvoore s Inom”, naglasio je ministar.

Dodao je da se čuo s članovima Uprave i Nadzornog odbora te zatražio hitno sazivanje sjednice NO INA-e, koja će se održati u srijedu te objasniti kako je moguće da se nešto ovako dogodilo.

Rekao je da se nije čuo sa svojim prethodnikom Tomislavom Ćorićem i dodao “kako ne želi biti njegov odvjetnik”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI