FILIPOVIĆ O PRELASKU NA EURO: ‘Ne vjerujem da će se netko odlučiti na lovljenje u mutnom’

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Ministar gospodarstva Davor Filipović u srijedu se osvrnuo na Etički kodeks kojem mogu pristupiti poslovni objekti prilikom prelaska na euro.

Istaknuo je kako je pristupanje Etičkom kodeksu omogućeno od 16. kolovoza, te je ono dobrovoljno i besplatno. Cilj mu je omogućiti pouzdanu i transparentnu zamjenu hrvatske kune eurom.

“Napravit ćemo sve da trgovci i drugi poslovni subjekti ne bi neopravdano dizalic cijene. Pristupanje Etičkom kodeksu šalje poruku da su transparentni, a oni koji se ne priključe šalju poruke koje mogu sadržavati reputacijske kritike”, poručio je.

“Ne vjerujem da će se netko odlučiti na lovljenje u mutnom. Teško je utvrditi neopravdano dizanje cijena, ali zahvaljujući prijavama građana, udrugama civilnog društva i medija, vjerujem da će to biti svedeno na minimum”, dodaje.

Poslovni subjekti koji se uključe u Etički kodeks dobivaju naljepnice.“One se lijepe na vrata i svi potrošači mogu na internetskoj stranici uputiti pohvalu ili kritiku. Ne vjerujem da je bilo kome u interesu dovesti se u situaciju kritike”, naglasio je ministar.

Podsjeća kako od 1. do 14. siječnja 2023. traje i razdoblje dvojnog optjecaja. Građani će tada moći još plaćati u kunama, a ostatak će im biti vraćan u eurima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI