FILIPOVIĆ KOMENTIRAO NOVU TUŽBU MOL-a: ‘Zadužili smo DORH da vodi postupak u slučaju te tužbe’

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Novu tužbu koju je MOL podignuo protiv Hrvatske u srijedu je komentirao Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja. Rekao je da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) zaduženo da vodi postupak u slučaju te tužbe.

Podsjetimo, MOL je podignuo tužbu radi naknade za ugljikovodike.

Filipović je rekao da je mađarska kompanija u okviru arbitraže koju je Hrvatska izgubila (pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova – ICSID, u Washingtonu) tražila da joj se nadoknadi i dio koji se odnosi na razdoblje od 2011. do 2015. godine radi podizanja naknade za eksploataciju ugljikovodika.

“U okviru te arbitraže navedeno je da oni (arbitražni sud) o tome ne odlučuju, međutim, MOL-u je ostavljen prostor da u roku od tri mjeseca pokrene novi postupak. Oni su to i učinili i mi smo u tom procesu zadužili DORH da vodi taj postupak i vidjet ćemo kako će se stvari razrješiti”, istaknuo je ministar.

Dodao je kako su razgovori uvijek mogući.Na upit odakle novac da se to plati, odgovorio je kako ne bi prejudicirao o tome kako će to završiti.

Vezano uz mogućnost da se potencijalno utvrdi ništetnosti ugovora s MOL-om, Filipović je rekao da je što se tiče ništetnosti Vlada konzultirala DORH i Katedru za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, koja je mišljenja da se to može rješavati u okviru međunarodnih arbitraža.

“Zato smo mi i pokrenuli reviziju tog postupka pred Saveznim švicarskim sudom, nažalost to nije završilo u našu korist”, naglasio je.

Podsjetimo, Vlada je 30. prosinca prošle godine zadužila Ministarstvo gospodarstva da radi utvrđivanja ništetnosti izmjene ugovora o odnosima dioničara u INA-i i ugovora o plinskom poslovanju (iz siječnja 2009.) pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom pokrene reviziju protiv arbitražnog pravorijeka. Švicarski sud odbio je sredinom listopada ove godine zahtjev Hrvatske za revizijom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI