FASCINANTNO OTKRIĆE: Plijesan koje izgleda kao mjehur bez mozga može razmišljati i odlučivati

Nirosha Murugan, Levin Lab, Tufts University and Wyss Institute at Harvard University

Znanstvenici su istražili vrstu sluzne plijesni Physarum polycephalum koja je iznenađujuće pametna s obzirom na to da joj u potpunosti nedostaje mozak.

Utvrđeno je da je taj organizam, sličan mjehuru (blobu), sposoban za iznenađujuće složene izračune i donošenje odluka.

Kako bi doznali više, istraživači s Instituta Wyss sa Sveučilišta Harvard i Centra Allen Discovery sa Sveučilišta Tufts proveli su pokus osmišljen kako bi provjerili njegovu ekološku svijest.

Nalazi su otkrili “novu prednost i sposobnost osjetljivosti u jednostaničnom organizmu”, pri čemu se plijesan koristila svojim tijelom kao “i distribuiranim nizom senzora i računskim supstratom”.

“Ono što je u vezi s Physarumom u redu jest to što je njegovo ponašanje pri donošenju odluka njegova morfogeneza. Nalazi se na granici donošenja odluka u trodimenzionalnom prostoru, tj. ponašanja, i donošenja odluka u morfološkom prostoru i uzorkovanju”, kaže suautor studije Mike Levin.



“Budući da nemamo nikakve kemijske izvore, uistinu možemo vidjeti kako ovo biće razmišlja, tj. čime se koristi za razmišljanje. Ono što vidimo jest to da se ono u svojoj početnoj fazi razmišljanja koristi informacijama iz svog okruženja s biofizičke točke gledišta, povlačenjem ili osjetom stvarne podloge, a zatim obrađuje te podatke i raste prema deformaciji veće mase ili kutu deformacije”, navodi prva autorica studije Nirosha Murugan.

Studija ukazuje na to da je potrebno dodatno istraživanje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI