FANTASTIČNA SPORTSKA OSTVARENJA NE PRATI FINANCIJSKA INFRASTRUKTURA: ‘Na sport treba gledati kao na investiciju’

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell)

Hrvatski sportaši već godinama nižu uspjehe na svjetskim natjecanjima i svojoj državi donose ponos i radost. Nakon Olimpijskih igara na kojima smo osvojili osam medalja, hrvatski nogometaši plasirali su se na Svjetsko prvenstvo u Kataru, a u nedjelju su tenisači igrali finale Davis Cupa protiv Rusije. Fantastična ostvarenja u posljednjih pola godine nažalost ne prati sportska infrastruktura,

“Ovo je drugo mjesto, srebrna medalja i to je ogroman uspjeh. Naravno da smo vrlo sretni i ponosni. Pobijediti Italiju usred Italije i Srbiju koja je bila kandidat za osvajanje ovogodišnjeg Davis Cupa, mislim da je veliki uspjeh i da su u finalnom meču presudile nijanse” za HRT je rekla Nikolina Babić, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza o uspjehu tenisaša na Davis Cupu.

Dodala je kako su i olimpijci i paraolimpijci postigli velike uspjehe.

“Zbog pandemije su igre odgođene godinu dana i naravno da je to utjecalo na kvalifikacijske cikluse. Prošle godine je bilo dosta natjecanja koja su bila kvalifikacijska za olimpijske igre i prekinuta su. Bilo je dosta problema. Imali smo ciklus koji je trajao pet godina i nastojimo pratiti sve sportaše od 15. godine kroz naše programe. Naši sportaši prolaze određene stepenice kroz programe u svojem sportskom razvoju i imaju osiguran dosta dovoljan broj priprema, natjecanja, opreme, svega što treba za postizanje vrhunskih rezultata”, istaknuo je Neven Šavora, pomoćnik glavnog tajnika HOO za programe nacionalnih sportskih saveza i razvojne programe.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak naglasio je kako je stav Vlade prije svega prema sportu pokazan u spajanju dva bitna brenda, dvije bitne djelatnosti kojima se bavimo, to je sport i turizam.



“Po tome smo s jedne strane i konkurentni u svijetu, a s druge se možemo ponositi. Ujedno mogu donositi i solidnu dobit državnom proračunu. Nakon svakog natjecanja na kojem se dogodi dobar sportski rezultat poraste interes stranih gostiju za dolazak u Hrvatsku” rekao je Družak.

Na povijesne uspjehe osvrnuo se i Perica Bukić, bivši vaterpolist kaže kad se spominje njegova generacija je da i nakon njih hrvatski vaterpolo ima sjajne uspjehe.

“Igrali smo dva olimpijska finala, jedno srebro, jedno zlato, čak sedam svjetskih prvenstava u nizu smo osvajali medalje. Nije lako to u kontinuitetu zadržati 10, 15 i više godine. Ono što je jučer je prošlo, ono što dolazi je uvijek izazov. Čeka nas novi olimpijski ciklus. Ono što je posebno nama važno, to je nastup Hrvatske na Europskom prvenstvu, gdje smo domaćini u Splitu ovo ljeto krajem kolovoza, očekujem odličnu igru naše reprezentacije i vrhunski sportski spektakl”, rekao je Bukić.

No, u zemlji koja ima niz potreba, redovnih i izvanrednih, nije lako osigurati financijska sredstva i za sport.

“Međutim, budimo realistični. Po čemu je Hrvatska u svijetu poznata? Poznata je po svojim ljepotama i poznata je po svojim sportskim rezultatima”, istaknuo je Mladen Vedriš, predsjednik RK PPD Zagreb.

“Prema tome, na sport ne treba gledati kao na trošak, nego treba gledati kao na investiciju”, zaključio je Vedriš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI