Evo što je ministrica Divjak poručila učenicima i roditeljima za prvi dan škole

Patrik Macek/PIXSELL

Nešto više od 464 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola krenulo je danas u novu školsku godinu, a njih više od 150 tisuća obuhvaćeno je novom kurikuralnom reformom.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u jednoj je zagrebačkoj školi komentirala uvođenje kurikularne reforme. “Radosno smo ušli u novu školsku godinu. Škole su otvorile vrata budućnosti. Kurikularna reforma znači rasterećenje od činjeničnog znanja, učenja napamet, s naglaskom na kritičkom razmišljanju, kreativnost i inovativnostu. Škola je mjesto gdje učenici trebaju biti aktivni, a učitelji motivirani”, rekla je Divjak.

“Ovo je samo prvi korak naprijed, pred nama je maraton. Moramo usvojiti kulturu unapređenja u sustavu. Želimo učenicima osigurati smislenije obrazovanje i kompetencije za 21. stoljeće te želimo vratiti povjerenje u obrazovni sustav. Ovo je za mene jako radostan trenutak, jutros sam rekla djeci da sam uzbuđena kao oni”, rekla je ministrica.

“Ove godine odobrili smo, već sada, 800 pomoćnika više nego lani. Već sada je u odobrenjima 3800 pomoćnika. Na tome rade stručnjaci, radili su i prošli vikend, kako bismo mogli odgovoriti na zahtjeve. Moramo razumjeti da je problem koji se  pred nas postavlja u vezi s pomoćnicima kompleksan”, rekla je Blaženka Divjak.

Podsjetimo, u školsku godinu 2019./2020. kreće 318 tisuća osnovaca, od čega nešto više od 38 tisuća prvašića te gotovo 146 tisuća srednjoškolaca. Ove je školske godine u prve razrede osnovnih škola upisano petstotinjak učenika manje nego prošle.



Iz Ministarstva ističu da je u srednjim školama poraslo zanimanje učenika za strukovne programe. Ove je godine u prvom upisnom roku strukovne programe upisalo gotovo 1200 učenika više nego prošle, a od trogodišnjih strukovnih programa i dalje su najveći interes pokazali za kuhare i frizere.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI