EVO KAKO NAPREDUJE UKRAJINSKI PROTUNAPAD: Ruske snage se reorganiziraju duž prve crte bojišnice

Izvor: Institut za proučavanje rata (ISW) / screenshot

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu mapu bojišta u Ukrajini pri čemu su se posebno osvrnuli na to kako napreduje ukrajinski protunapad u regiji Herson na jugu zemlje.

Kao početak ukrajinske protuofenzive uzima se 29. kolovoza kada su ukrajinske snage počele granatirati ruske pontonske trajekte preko rijeke Dnjepar.

Ukrajinski vojni dužnosnici potvrdili su da su ukrajinske snage 29. kolovoza uništile ruski trajektni prijelaz u Lvovu, otprilike 16 km zapadno od Nove Kakhovke na desnoj obali rijeke Dnjepar, a pogodile su i pontonski prijelaz u blizini Antonivskog mosta.

Unatoč tome, ruske snage, kako pokazuju satelitske slike, nastavljaju koristiti trajekte za dnevni prijenos ograničene količine vojne opreme preko rijeke Dnjepar.

Ukrajinske snage dugoročnim naporima pokušavaju uništiti ruske kopnene linije, što ometa sposobnost Rusa da opskrbe i ojačaju svoje položaje ljudstvom i opremom, a to će pomoći ukrajinskim kopnenim protuofenzivama, piše ISW.



ISW tvrdi da je ukrajinska protuofenziva stoga kohezivni proces za koji će biti potrebno neko vrijeme da bi se ispravno izvela, zbog čega ruske snage nastavljaju prilagođavati svoje položaje na jugu Ukrajine što je vjerojatno odgovor na tekući protunapad i moguća priprema za širenje ukrajinskog proutunapada na istoku Ukrajine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI