Europsko kažnjavanje Mađarske ide na ruku Orbanu

Pozicionira se kao vođa nacionalne suverenosti protiv bruxellelske elite

Glasanje Europskog parlamenta koje kažnjava Mađarsku zbog navodnog ignoriranja demokratskih standarda, ide u korist Victoru Orbanu, koji se pred nadolazeće europske izbore pozicionira kao vođa nacionalne suverenosti protiv bruxellelske elite.

Njegov karakterističan zapaljiv nastup pred europskim parlamentarcima, utjecao je na porast Orbanove popularnosti među nacionalistima kod kuće te također među protuimigrantskim strankama, za koje se očekuje kako će povećati svoju prisutnost u idućem sazivu Europskog parlamenta.

Uz Češku i Poljsku, kao regionalne saveznice, koje Mađarsku pokušavaju zaštititi od sankcija EU-a, čini se kako će se Orbanovo riskiranje isplatiti, iako će njegova stranka Fidesz možda trebati izići iz konzervativne Europske pučke stranke, trenutno najveće grupacije u Parlamentu.

U dosad neviđenom potezu u srijedu je dvije trećine zastupnika Europskog parlamenta izglasalo sankcije Mađarskoj, navodeći zabrinutost zbog Orbanovog pritiska na sudove, medije i nevladine grupe te njegovog odbijanja prihvata migranata.

Aktiviranje članka 7. Ugovora o EU-u teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-a, no, iako je u EP-u izvješće izglasano dvotrećinskom većinom, oduzimanje prava glasa Mađarskoj mora biti jednoglasno, tj. moraju ga podržati sve zemlje članice.U obraćanju Europskom parlamentu u utorak, Orban je kazao kako odbija “ucjenu, klevetu i neistinitim optužbama, koje protiv Mađarske i mađarskog naroda upućuju proimigracijske i promigrantske snage u Europskom parlamentu”.

Nastavno na tu izjavu u četvrtak je, prema ocjeni Reutersa “provladin” dnevni list Magyar Idok, ustvrdio kako su “proimigrantske snage poduzele osvetu prijevarom”.

Orban, čija stranka upravlja Mađarskom od 2010. te je u travnju ponovno izabrana za treći uzastopni mandat na temelju snažne protuimigrantske platforme, političkoj igri u Europi pristupa iz dugoročne perspektive.

Nadamo se kako bi protuimigranske snage u Europi mogle čak prisvojiti i većinu u sazivu Europskog parlamenta koji će biti izabran 2019. U najmanju će ruku doći do snažne promjene, s jačanjem protuimigrantskih snaga”, kazao je u četvrtak na novinskoj konferenciji Gergely Gulyas, Orbanov šef osoblja.

Čini se kako će Fidesz dobro proći. Posljednje istraživanje javnoga mišljenja koje je početkom rujna proveo, prema mišljenju Reutersa provladin, think-tank Szazdveg, Orbanovoj stranci pridaje 36 posto podrške, a oporbenoj konzervativnoj stranci Jobbik 8 posto. Kao i u nekim drugim zemljama Europske unije, lijevi centar je većinom ostao bez važnosti.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI