EUROPSKI TUŽITELJI ISPITALI TOLUŠIĆA: Hoće li ići u istražni zatvor?

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Bivšeg HDZ-ovog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, osumnjičenog za prijevare s europskim novcem za izgradnju vinarije u Virovitici, ispitali su u četvrtak europski tužitelji u zagrebačkom Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO). Njegovi odvjetnici pretpostavljaju da će tužitelji u petak ujutro za njega zatražiti istražni zatvor.

Tolušić je navodno detaljno iznosio obranu, odgovarao na sva pitanja istražitelja i negirao krivnju, rekao je njegov odvjetnik Ivan Stanić.

izjavio je Hini da je njegov branjenik detaljno iznosio obranu, odgovarao na sva pitanja istražitelja i negirao krivnju. Nakon ispitivanja, Tolušić je vraćen policijskom pritvorskom nadzorniku.

Ukoliko EPPO zatraži određivanje istražnog zatvora, o tome će odlučivati istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda.

Prije Tolušića ispitan je zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Željko Ferenc koji je po nalogu EPPO-a, zajedno s Tolušićem, uhićen u četvrtak ujutro u Virovitici gdje su im pretraženi domovi, uredi i druge prostorije koje koriste.I Ferenc je porekao krivnju te je iznio kratku obranu, a očekuje se kako će u petak biti ispitan na zagrebačkom Županijskom sudu, rekao je njegov odvjetnik Maro Konjuh.

Prema neslužbenim informacijama, Tolušića istražitelji sumnjiče da je dobio bespovratnih 2,5 milijuna kuna za projekt u kojemu je bilo predviđeno 50-postotno subvencioniranje, dok je drugu polovinu morao sam financirati. Tolušić je pritom, prema pisanju Jutarnjeg lista, lažno prikazao da ima 50 posto vlastitih sredstava za vinariju, kako bi ishodio dobivanje bespovratnih sredstava.

Tolušića sumnjiče i da je potaknuo Ferenca da mu da pozitivno mišljenje za vinogradarski projekt za nove nasade, lažno predočavajući da se radi o oranici bez nasada, iako je na zemljištu već prethodno zasadio vinograd.

Bivši ministar poljoprivrede obuhvaćen je i istragom o dodjeli poticaja pokrenutoj nakon uhićenja također bivšeg ministra Darka Horvata. U toj je istrazi suosumnjičen i bivši potpredsjednik vlade Boris Milošević koji je u četvrtak zanijekao krivnju prilikom ispitivanja u Uskoku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI