EUROPSKA UNIJA NABAVLJA FLOTU ZA GAŠENJE POŽARA! Do 2029. imat će dodatnih 12 kanadera

Foto: Pixabay/Ilustracija

Kabinet europskog povjerenika za krizno upravljanje Janeta Lenarčiča izvijestio je kako će Europska unija do 2029. dobiti flotu zrakoplova za gašenje požara. Postignut je dogovor o kupnji 12 kanadera, a dva će proizvođač isporučiti do 2026. godine.

Inicijativu za kanaderima dale su zemlje koje su pogodili veliki požari ove sezone, a odnosi se na zemlje Portugala, Španjolske, Italije, Grčke, Francuske, ali i Hrvatske, pišu slovenski mediji.

“Sada je na državama članicama koje su se uključile u taj projekt da potpišu obvezujuće ugovore o kupnji, čime bi se proizvodnja kanadera koja je bila u zastoju ponovo pokrenula”, izjavio je Lenarčič.

“Činjenica je da je trenutno stanje s požarima u dijelu Europe kritično. Imamo istovremeno velike požare u brojnim državama, od Portugala, preko Španjolske, Francuske, Italije, Hrvatske, Grčke, pa i ovaj u Sloveniji”, dodao je.

“No, unatoč teškoj situaciji, opet je došla do izražaja solidarnost u Europi, države si međusobno pomažu premda i same imaju probleme. I Slovenija je također dobila tu pomoć”, ističe.



Slovenski premijer Robert Golob također se oglasio oko gašenja požara iz zraka.

“Uvažavajući situaciju u kojoj se brojne članice EU susreću sa sve opsežnijim i sve češćim prirodnim katastrofama, Slovenija će dati i inicijativu da se dodatno pojačaju takvi kapaciteti na razini Europske unije”, kazao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI