Europska pučka stranka stala uz kardinala Puljića! ‘U potpunosti podržavamo Vaše pravo da služite misu za žrtve Bleiburga’

Foto: Cropix

Hrvatska europarlamentarska Željana Zovko i predsjednici Radne skupine Europske pučke stranke za međukulturne odnose i međureligijski dijalog, Jan Olbrycht i Holvenyi Gyorgy uputili su dopis kardinalu Vinku Puljiću, u kojem su izrazili potporu pravu na vjersku slobodu i pravu na kulturu sjećanja.

Dopis prenosimo u cijelosti.

“Vaša uzoritosti, Radna skupina EPP grupe za međukulturne odnose i međureligijski dijalog prošle je godine  organizirala misiju utvrđivanja činjenica u Bosni i Hercegovini, s ciljem poticanja rješavanja situacije vezane za Izborni zakon kroz dijalog između vjerskih zajednica u BiH. Na osnovu toga iskustva, u potpunosti razumijemo i podržavamo značajnu ulogu koju imate za mir i pomirenje u Bosni i Hercegovini. Planirali smo na temelju misije utvrđivanja činjenica organizirati još jednu razmjenu mišljenja s predstavnicima svih vjerskih zajednica iz Vaše zemlje u Europskom parlamentu, no nažalost, morali smo odgoditi zbog epidemije koronavirusa. Europski je parlament početkom ovog mandata usvojio Rezoluciju o 80. obljetnici početka Drugog svjetskog rata i značaju koje europsko sjećanje ima za budućnost Europe, i to 10 godina nakon Rezolucije o europskoj savjesti i totalitarizmu, u kojoj je prepoznat značaj sjećanja na prošlost, jer bez sjećanja pomirenje nije moguće.

U tom svjetlu, u ime Radne skupine EPP-a za međukulturne odnose i međureligijski dijalog, u potpunosti podržavamo Vaše pravo na njegovanje kulture sjećanja, kao i Vaše pravo da u subotu služite svetu misu za žrtve bleiburške tragedije. Svjesni smo teških medijskih napada na Katoličku crkvu u Bosni i Hercegovini posljednjih dana, te izražavamo duboku tugu što Vam se onemogućava u potpunosti iskoristiti pravo na kulturu sjećanja. Vjerujemo u rad Europske službe za vanjsko djelovanje i Delegacije Europske unije na terenu, koje bi trebale osigurati slobodu medija svim konstitutivnim narodima i zajednicama i pravo vjerskih skupina i vjerskih manjina na poštovanje, bez straha za sigurnost u izvršavanju vjerske službe.

EPP grupa učinila je sve kako bi pomogla Bosni i Hercegovini da prebrodi krizu s epidemijom i istinski se trudimo da ova zemlja ne bude zaboravljena na svom putu k europskim integracijama. Upoznati smo da ste obavijestili Svetu Stolicu o kršenju Međunarodnog sporazuma za slobodu Katoličke crkve i zabrinutosti za sigurnost i slobodu vjeroispovijesti katolika u Bosni i Hercegovini. Uvjeravamo Vas da ćemo, ako se ova situacija dodatno pogorša, ovo pitanje pokrenuti i u Europskom parlamentu”.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI