EUROPARLAMENTARKA KOMENTIRALA POTEZ ČORUŠIĆA: ‘U nekom uređenom društvu i on i ministar zajedno bi odstupili s funkcija koje obnašaju. Nečuveno!’

Screenshot/N1

O situaciji u hrvatskom zdravstvu za N1 je govorila europarlamentarka Romana Jerković. Komentirala je potez ravnatelja KBC-a Zagreb, Ante Ćorušića što je na javnoj televiziji otkrio povijest bolesti i podatke pacijentice.

“To je ogledalo stvarnog stanja u hrvatskom zdravstvu. Nevjerojatno je da Čorušić ne vidi ništa sporno u onome što je rekao i učinio, a to je dvojbeno i u upitno s moralnog, etičkog, profesionalnog, pravngo aspekta…U nekom uređenom društvu i on i ministar zajedno bi odstupili s funkcija koje obnašaju. Nečuveno!”, rekla je.

Govorila je i o borbi protiv raka i europskom akcijskom planu.

“Donesen je Europski plan za borbu protiv raka i rekla bih da je to sjajan alat koji u sebi sadrži i smjernice i novac kako bismo poboljšali zdravstvene sustave u državama članicama, konkretno, onkološku skrb. To je više nego potrebno jer problem koji ima Hrvatska, ima i ostatak Europe, danas je nakon kardiovaskularnih bolesti, rak drugi uzrok smrti. Po stopi preživljenja Hrvatska je među pet najgorih zemalja u Europi. Problem raka je prepoznat kao zajednički problem i ako udružimo snage u brobi protiv tog problema, pretpostavka je da ćemo uspjeti pojavnost i posljedice smanjiti na najmanju razinu. Plan se bavi sa svim fazama od prevencije, primarne i sekundarne, preko rane dijagnostike i konačno kvalitetom života osoba koje su preboljele i preživjele rak”, istaknula je.

Naglasila je i veliki problem hrvatskog zdravstva kriza upravljanja.“Jedan od velikih problema su ishodi liječenja. To je bila i tema konferencije na kojoj smo okupili sve dionike. Ishodi liječenja se iznimno važni. Nijedan sustav, ma kako se on zvao, ako ne provodi evaluaciju svog rada, ako ne analizira svoje učinke, ne može biti uspješan, ni s aspekta struke, a još manje s aspekta financija. U Hrvatskoj nitko ne brine o ishodima liječenja, nitko se ne pita što smo s tim financijama koje imamo uspjeli postići”, rekla je.

Dodala je i da je problem u organizaciji sustava, odnosno u upravljanju onime što imamo.

“Financije nisu katastrofalno niske, ali se loše upravlja s njima. OECD-ovo istraživanje kaže da jedan Hrvat živi tri godine kraće od prosjeka Europe. Umiru zato što se pacijenti u Hrvatskoj dijagnosticiraju u kasnim fazama. Moramo okrenuti priču i početi voditi računa o ishodima liječenja. Najavljena je reforma koja bi trebala biti temeljena na tome, ako će to biti tako, to treba pozdraviti”, naglasila je europarlamentarka.

Osvrnula se i na činjenicu da velik broj ginekologa u Hrvatskoj ima priziv savjesti.

“To je nečuveno. Za tako nešto liječnici imaju tihu suglasnost vladajućih. Ja da sam ministrica bih to rješila bez problema. Za mene kao političarku, kao liječnicu i znanstvenicu je neprihvatljivo da politika nameće svoju ideologiju. Ako je netko protiv abortusa, ako se radi o ženi s tim uvjerenjima, ima pravo na to. Isto tako svaka žena koja nema ta uvjerenja, mora moći to napraviti. Ovo što se dogodilo s Čavajdom je nečuveno i zbog toga bi ministar trebao odstupiti jer očigledno nije na visini zadatka, ne zna se nositi s time. Imamo zakone, zašto se ne poštuju? Pa on je odgovoran za to da se u hrvatskom zdravstvu zakoni poštuju i provode i i ima instrumente da to riješi”, zaključila je Romana Jerković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI