EU PRIZNALA DA TRAŽI OGRANIČENJE CIJENA RUSKOG PLINA: Češki ministar energetike oštro se protivi prijedlogu Komisije

Foto: Guliver Image

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu je rekla da će Europska komisija predložiti ograničenje cijena ruskog plina, kao i druge mjere, koje uključuju obavezno smanjenje potrošnje struje u EU, objavio je Reuters.

Von der Leyen je izjavila: “Predložit ćemo ograničenje cijene ruskog plina. Moramo srezati ruske prihode koje Putin koristi kako bi financirao svoj užasni rat u Ukrajini”.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je na Istočnom ekonomskom forumu u srijedu da će Rusija potpuno prestati isporučivati naftu i plin ako joj Zapad nametne ograničenje cijena tih energenata.

Neke članice EU, čiji glas je potreban za odobrenje novog prijedloga Europske komisije, strahuju da bi ograničenje cijena ruskog plina dovelo do smanjenja zaliha tog energenta uoči nadolazeće zime, prenosi Reuters.

“To nije konstruktivan prijedlog, po meni. To je više još jedan način sankcioniranja Rusije nego stvarno rješenje za energetsku krizu u Europi”, citirala je češka novinska agencija CTK izjavu ministra industrije Jozefa Sikele.



Tako je češki ministar rekao da bi to trebalo skinuti s dnevnog reda sastanka u petak. Česi pomažu u vođenju rasprava kao predsjednici rotirajućeg predsjedništva EU-a.

Energetska kriza s kojom se Europa suočava postala je akutnija nakon što je ruski Gazprom potpuno obustavio isporuku plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 u Njemačku, zbog navodnog curenja motornog ulja tijekom radova na održavanju prošlog tjedna.

Utjecaj skoka cijena prisiljava tvrtke da ograniče proizvodnju, a vlade da troše milijarde na potporu kako bi ublažile potrošače od tog utjecaja.

Otprilike polovica cjelokupne proizvodnje aluminija i cinka u Europskoj uniji bila je prisiljena izvan mreže zbog krize s električnom energijom, objavilo je u srijedu industrijsko udruženje i pozvalo blok na smanjenje troškova kako bi se spriječilo trajno zatvaranje tvornica za proizvodnju metala.

Europsko tijelo za elektroenergetsku industriju pozvalo je vlade da osiguraju hitne kredite energetskim tvrtkama koje se suočavaju s nedostatkom likvidnosti zbog sve većih potreba za kolateralom dok cijene struje rastu.

U Njemačkoj, gdje vlada troši 65 milijardi eura kako bi zaštitila potrošače i tvrtke od vrtoglavih cijena, istraživanje je pokazalo da više od 90% srednjih poduzeća vidi rastuće cijene energije i sirovina kao veliku ili egzistencijalnu prijetnju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI