EU pristala na odgodu Brexita

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije dogovorili su u četvrtak navečer jednoglasno odgovor na zahtjev britanske premijerke Therese May za odgodom izlaska iz Unije, prema kojemu se Brexit odgađa do 22. svibnja ako sporazum o razdruživanju bude potvrđen u parlamentu, a ako ne bude potvrđen onda bi se London do 12. travnja trebao izjasniti želi li održati izbore za Europski parlament ili izići bez sporazuma.
“Europsko vijeće slaže se s odgodom do 22. svibnja 2019. pod uvjetom da Donji dom potvrdi sporazum o razdruživanju sljedeći tjedan. Ako Donji dom ne potvrdi sporazum o razdruživanju sljedeći tjedan, Europsko vijeće se slaže s odgodom do 12. travnja 2019. i očekuje od Ujedinjene Kraljevine da se do toga datuma izjasni što će poduzeti”, stoji u zaključcima koji su dogovoreni nakon sedmosatne rasprave.

Ako Britanija ne uspije ratificirati sporazum o razdruživanju do 12. travnja, pred njom bi se našao izbor ili izići bez sporazuma ili tražiti dulju odgodu ako pristane održati izbore za Europski parlament koji se održavaju od 23. do 26. svibnja.

Čelnici 27 zemalja cijelo popodne i večer raspravljali su o tome kako odgovoriti na zahtjev britanske premijerke se May za odgodom izlaska do 30. lipnja.

I u prvoj varijanti nacrta zaključaka stajao je datum 22. svibnja, neposredno prije početka izbora za Europski parlament. Kasnije se u raspravi pojavio i rok do 7. svibnja, koji je kasnije otpao, ali se pojavio novi datum 12. travnja.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je prije početka summita kako dosta zemalja smatra da je primjerenije odgoditi Brexit do izbora za Europski parlament jer bi se na taj način izbjegle sve nejasnoće oko tih izbora.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI