Esih isprovocirala Cvitana zbog pitanja o Lalovčevoj supruzi i podacima o ratnim zločinima nakon Drugoga svjetskog rata

Patrik Macek/PIXSELL

Bruna Esih prozvala je Cvitana što u izvješću nema podataka o ratnim zločinima nakon Drugoga svjetskog rata

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan izjavio je novinarima da ponavljanje izvještaja o radu Državnog odvjetništva za 2015. ne gleda kao naznaku njegove smjene.

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina prihvatio je izvještaj Državnog odvjetništva za 2015. koje je predstavio glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Na Odboru je bilo burno. Dvojica članova iz HDZ-a bila su suzdržana. Bruna Esih prozvala je Cvitana što u izvješću nema podataka o ratnim zločinima nakon Drugoga svjetskog rata.

Također je izazvala oštriju reakciju Cvitana pitanjem o tome koji su to mehanizmi postupanja bili u slučaju bivšeg ministra financija Borisa Lalovca kojeg je supruga prijavila zbog obiteljskog nasilja. Cvitan je rekao da je predmet u rad dobilo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu i očekuje da će u kratkom vremenu donijeti odluku.

Glavni državni odvjetnik rekao je da on nije ničija sluga pa ni Hrvatskog sabora koji ga je jednoglasno imenovao te da on mora sada braniti svoj dignitet od teza koje iznose mediji. Detalje o tom predmetu, kazao je Cvitan, znaju samo on i još nekoliko osoba koji rade na tom slučaju, ali se svejedno u javnosti iznose teze da on štiti nečiji interes. Ništa se ne zataškava, ništa se ne stavlja u ladicu, rekao je Cvitan, dodavši da prije svega treba voditi računa o maloljetnom djetetu.



Milorad Pupovac rekao je kako raspolaže podacima prema kojima je u 2015. bila snažna pojava mržnje i nasilja, posebno prema pripadnicima nacionalnih manjina, dok je 2016. u pogledu brojki i karaktera još drastičnija. Smatra da se tu pojavu neće suzbiti bez adekvatnog odgovora policije i odvjetništva.

Odbor za ljudska prava je i prije prihvatio DORH-ovo izvješće za 2015., ali u prošlom sazivu Sabora koji o tome zbog pada vlade i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora nije stigao glasovati.

Izvješće za 2015. o kojem će Hrvatski sabor raspravljati u 2017. trebalo bi pokazati odnos vlasti, odnosno HDZ-a i Mosta, prema glavnom državnom odvjetniku s obzirom na to da se još za mandata bivšeg premijera Tihomira Oreškovića nagađalo kako bi Cvitana mogli razriješiti prije isteka mandata.

Potpredsjednik Mosta i saborski zastupnik Nikola Grmoja izjavio je nedavno da oni u tom trenutku nisu bili za promjene, a kakvo će stajalište sada zauzeti trebaju vidjeti jer moraju analizirati izvješće.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI