EPIDEMIOLOGINJA ZABRINUTA ZBOG NOVIH BOLESTI: ‘Šire se zarazne bolesti, iznimno je važno pravilno i učestalo pranje ruku’

Pixabay

Nakon pandemije koronavirusa čini se da nam prijete još neke bolesti. Epidemiologinja HZJZ-a Vesna Višekruna Vučina u Dnevniku HRT-a je rekla “kako ih brinu zarazne bolesti, te da je za rota virus i žuticu izuzetno bitno pravilno i učestalo pranje ruku, a kod hepatitisa A i konzumiranje dovoljno termički obrađene hrane”.

“Cjepivo za rotavirus nije u obveznom kalendaru cijepljenja, ali roditelji ako žele mogu cijepiti svoju djecu. Zasad se primjenjuje kod novorođenčadi i dojenčadi, a u cijepnom kalendaru je za djecu koja su prijevremeno rođena ili za djecu koja imaju neke teške srčane mane, ili teške kronične bolesti”, istaknula je epidemiologinja.

Dodala je kako će vjerojatno biti još novih slučajeva, koji su posljedica kontakata s oboljelima.

“Sustavnim provođenjem epidemioloških mjera u gradu Zagrebu, ali i na nivou cijele Hrvatske, nadamo se da će se uskoro zaustaviti širenje”, naglasila je.

Govorila je i o mogućoj pojavi ospica.



“Nemamo prijavljenih slučajeva ospica u Hrvatskoj, ali postoji određen rizik unosa u populaciju. Potrebno je da se održava dovoljno visoki cijepni obuhvat u ukupnoj populaciji da bi se spriječio unos virus u populaciju, ali to je uvijek moguće jer Hrvatska nije zatvorena zemlja i uvijek može doći s nekim iz inozemstva”, zaključila je Vesna Višekruna Vučina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI