EPIDEMIOLOG KAIĆ O MOGUĆOJ EPIDEMIJI MAJMUNSKIH BOGINJA: Neće biti situacije kao s koronavirusom, a najviše je bolest koncentrirana u zajednicama muškaraca

Foto: Cropix

Epidemiolog Bernard Kaić za RTL je komentirao bolest majmunskih boginja.

“Riječ je o virusnoj bolesti koja je endemska u zemljama centralne i zapadne Afrike prvenstveno bolest životinja koja povremeno prelazi na ljude u kontaktu sa divljači, a također može sa čovjeka na čovjeka prelaziti. Zabilježene su epidemije u državama Afrike”, objašnjava Kaić i dodaje da je po simptomima i putevima prijenosa sličan velikim boginjama samo što je blaži i teže se prenosi.

“Moguće je da će biti novooboljelih, ali epidemije u smislu kao što je sada ova epidemija COVID-a ne zato što se ta bolest ne prenosi tako lako”, potvrdio je vodeći hrvatski epidemiolog.

Bolest počinje nekarakteristično s umorom, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima, glavoboljom i umorom, a tek nakon par dana nastaje osip koji već može sugerirati na majmunske boginje.

“Nemoguće je po osipu sa sigurnošću zaključiti da se radi o majmunskim boginjama već se mora raditi laboratorijska dijagnostika radi potvrde”, kazao je Kaić.



Što se tiče zaštite, oni ovise o putevima prijenosa, kaže Kaić. Glavni način prijenosa ove bolesti je kapljični put ili intimni kontakt.

“Za sada izgleda da je bolest koncentrirana unutar zajednica muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima, ali naravno da se bilo tko drugi može zaraziti uz bliski kontakt s bolesnikom, ali ono što je važno za znati je da su bolesnici zarazni samo kada su bolesni, a kasnije nisu”, pojašnjava Kaić.

Kada je riječ o zaštiti od bolesti Kaić preporučuje da se u bliski kontakt stupa samo s poznatim ljudima.

“Bolest se liječi simptomatski, specifičnog lijeka nema. Postoji jedna lijek koji je registriran u Europi koji se koristi za liječenje i majmunskih i velikih boginja, ali on trenutno nije dostupan u Hrvatskoj. Cjepivo protiv majmunskih boginja ne postoji, ali cjepivo protiv velikih boginja postoji i ono u znatnoj mjeri štiti od majmunskih boginja, ali mi to cjepivo nemamo”, istaknuo je epidemiolog.

“Do sada je uvijek bilo unosa majmunskih boginja u Europu pa nije došlo do širenja ovakvog, razlog tome se još ne zna”, zaključio je Kaić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI