ENERGETSKI STRUČNJAK O EMBARGU: ‘Europa će imati probleme i nakon ukidanja sankcija’

Foto: Duje Klaric/Cropix

Davor Štern izjavio je kako je riječka rafinerija u punom pogonu. Za slovensku agenciju STA naglasio je kako bi Hrvatskoj i Sloveniji u energetskoj krizi mogla osigurati derivate.

“Hrvatska bi morala maksimalno iskoristiti kapacitete riječke rafinerije tako da sama kupi naftu ili da to učini slovenski Petrol, pa da se ona preradi u Rijeci po rafinerijskoj cijeni uz maržu što znači da se konačna cijena ne bi bazirala na cijenama na mediteranskom tržištu koje su špekulativne”, izjavio je.

“Hrvatska mora reći Mađarima da je Rijeka hrvatska rafinerija na hrvatskom teritoriju i da će preuzeti njeno upravljanje”, dodao je.

Aktiviranje kapaciteta rafinerije u Rijeci koristilo bi i susjednoj prijateljskoj državi s kojom Hrvatska u sadašnjoj energetskoj krizi može voditi usklađenu energetsku politiku, naglašava bivši hrvatski ministar.

Skeptičan je u pogledu osiguranja potrebnih količina zemnog plina preko LNG terminala na Krku.



“Terminal za LNG plin u Omišlju nije dovoljan da se zamijeni opskrba ruskim plinom. Možemo doduše govoriti o proširenju njegovih kapaciteta, ali ako nema dovoljno raspoloživih količina plina, onda nam i taj povećani kapacitet u tome ne može pomoći”, zaključio je.

“Europa će imati probleme i nakon ukidanja sankcija. U Rusiji će proizvodnja nafte padati jer oni neće imati opremu kojom bi proizvodnju podržavali na postojećoj razini, zato će nafte na tržištu nedostajati i kad se sankcije povuku. Štetit će to dugoročno više Europi nego Rusiji”, objasnio je Štern za STA.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI