ENERGETSKI STRUČNJAK KOMENTIRAO AFERU U INA-i: ‘Godinama gledamo taj neuspio brak s MOL-om koji je očito nesretan’

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske, doktor znanosti Julije Domac za HRT govorio je o poskupljenju električne energije te o aferi u INA-i.

O visokim cijenama rekao je kako one ovise o hidrološkim prilikama.

“Cijena se formira zajednički, mi smo povezani u jedan europski sustav i na cijenu dominantno utječe najskuplja zadnja jedinica koja ulazi u energetski miks da bi se potrebna potrošnja zatvorila”, kazao je.

“Ovakva jedna kriza, nadam se, da će rezultirati u jednoj katarzi koja će donijeti promjenu. Mi ćemo imati novi sustav, sustav koji će se bazirati na pametnim mrežama i možda više nećemo u svako doba dana imati energiju po istoj cijeni, ali će naš sustav, da li kućni ili u gospodarstvu, definirati i optimizirati potrošnju, proizvodni proces u gospodarstvu kako bi se prilagodili varijabilnosti u procesu proizvodnje električne energije”, nastavio je.

“Imamo primjer Njemačke u kojoj 30 posto proizvodnje električne energije iz sunčevih elektrana je u rukama građana i vrlo malih poduzetnika, 30 posto proizvodnje je na niskoj naponskoj razini za razliku od nas gdje je taj postotak ispod 1 posto”, dodaje.



Kazao je i kako je teško prognozirati koliko dugo će energija biti skupa.

“Puno toga ovisi o čimbenicima koji su skroz iracionalni u ovome trenutku. Međutim nije cilj i ne bi trebao biti cilj zadržati plin trajno u opsegu kakav je sada, zadržati nekakav status quo. Nama tranzicija nalaže da napuštamo plin, da ga prvenstveno napuštamo u dijelu individualnog grijanja, malih kotlova koji su neučinkoviti i štetni za klimu i mi moramo smanjivati utjecaj plina kako bi bili otporniji, kako bi zaštitili klimu i onda to pitanje cijene plina neće više biti tako bitno pitanje”, rekao je.

Komentirao je i situaciju u INA-i.

“Ova je situacija smo pokazala da se radi o tragičnom, zapuštenom sustavu i mi godinama gledamo taj neuspio brak s MOL-om koji je očito nesretan. Nama treba nova Ina, Hrvatskoj treba jedan HEP kojim se odgovorno upravlja, koji mora biti jamac stabilnosti sustava i nova Ina koja će onda, bazirano na znanju koje još uvijek tamo postoji, biti generator razvoja, ulagati u vodik, u sintetička goriva, u velike sunčane elektrane i u jednoj zdravoj sinergiji s HEP-om, koju politika mora organizirati, biti jamac bolje, održivije Hrvatske i u smislu energetske politike i u smislu geopolitičkog položaja i svega onoga što želimo”, rekao je Domac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI