ENERGETSKI ANALITIČAR SMATRA DA NE TREBA SIJATI PANIKU: ‘Imamo dovoljno struje i cijene su prihvatljive, ali trebamo krenuti s uštedama’

Screenshot/N1

O stanju na tržištu energenata te povećanju cijena za N1 govorio je Igor Grozdanić, energetski analitičar.

Rekao je kako “nema mjesta panici, a situacija je takva kakva je”.

“Nažalost, nismo dovoljno cijenili energente i dogodilo se to što se dogodilo. Kriza je doživjela vrhunac krajem prošle godine, no nastavila se zbog sukoba u Ukrajini”, istaknuo je.

Dodao je kako je nemoguće da naftni derivati padaju usred ljeta, jer potražnja raste.

“Nafta je ispod 100 dolara po barelu i za to možemo zahvaliti američkoj administraciji, što je dobro i za inflaciju”, naglasio je energetski analitičar.



Govorio je i o zalihama plina te rekao kako smo u “dobrom položaju zbog LNG terminala”.

“On je jedan od najvećih uspjeha hrvatske energetike i gospodarstva. S druge strane, nemamo toliko veliku potrošnju prirodnog plina. Građani se ne moraju bojati što se tiče opskrbe, no cijene su druga priča”, rekao je Grozdanić.

Prema njegovim riječima, problem je u sušnoj godini te hidroelektrane proizvode manje električne energije.

“Ta se energija mora nadomjestiti, a to će biti uglavnom iz uvoza. Ipak, mislim da neće biti problema poput redukcija. Mislim da bez potrebe strašimo građane. Previše se šuška o redukcijama. HEP je potrošio puno novca za opskrbu. Trebamo se pripremati, ali ne treba sijati paniku. Imamo dovoljno struje i cijene su prihvatljive”, naglasio je.

No, napomenuo je kako je ovo dobra prilika da krenemo s uštedama te da oni koji mogu neka se prebace na obnovljive izvore energije.

Prema Grozdaniću, potreban nam je novi model potrošnje.

“S jeftinom energijom hlade se apartmani tijekom ljeta, što stvarno nije u redu. Ono što Dalmaciji ide na ruku je mogućnost izgradnje solarnih ploča. Za Hrvatsku, koja je osunčana od Osijeka do Pule, solarne ćelije se itekako isplate. To je nešto što jedna obiteljska kuća može otplatiti nakon pet godina, nakon čega imate energetsku neovisnost. Država bi to trebala poticati”, zaključio je energetski analitičar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI