EKSPERT OTKRIO VAŽAN DETALJ: Znate li što se zapravo dogodilo u slučaju Kalmeta?

Dino Stanin/PIXSELL

Presuda zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Kalmeta prilično je zanimljiva, stav je to pravnika i hrvatskog suverenista Pere Kovačevića koji je ujedno zapitao i je li bivšem HDZ-ovom ministru prometa ‘pakirano’ ili ne.

”Ukoliko u nekom kaznenom postupku za korupciju bude optuženo pet osoba, a sud nepravomoćno oslobodi prvo i drugooptuženog, a proglasi krivim i osudi zatvorskim kaznama treće, četvrto i petooptuženog odmah se budi sumnja u sam taj sud ili tužiteljstvo.Kako to da su prvo i drugooptuženi oslobođeni,a treće,četvrto i petootuženi osuđeni.
Naime,upravo se to danas dogodilo. Županijski sud u Zagrebu je danas nakon dvije godine suđenja objavio nepravomoćna presuda za korupciju bivšem HDZ-ovu ministru i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima. Županijski sud u Zagrebu oslobodio je optužbi Božidara Kalmetu i Zdravko Livakovića, koji su bili prvo i drugooptuženi u ovom postupku, a proglasio je krivim i osudio kaznom zatvora treće,četvrto i petooptužene Milivoja Mikulića, Stjepka Bobana i Damira Kezelea. Mikulić je osuđen na 3 godine zatvora, Boban na 2 godine, a Kezele na 3 i pol godina. Znači sud je oslobodio prvo i drugooptuženog , a proglasio je krivim i nepravomoćno osudio treće,četvrto i petooptuženog. U ovome je posebno zanimljiva i važna činjenica da su prvo i drugooptuženi Kalmeta i Livaković bili nadređeni treće,četvrto i petooptuženom Mikuliću,Bobanu Kezeleu. Naravno da je ova presuda odnosno sam ovaj kazneni postupak je više nego zanimljiv ikako pravno,tako i poltički”, otkriva pravnik dodajući da su iznimne pravne situacije da se u kaznenim postupcima prvooptuženi oslobađa optužnice, a njemu podređeni budu osuđeni.

”Kalmeta je od početka odbacivao optužbe i tvrdio da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, isticao je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao ”po nalogu Zorana Milanovića”, a drugu ”kako bi se dodvorio Mostu”, koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.
Uskok u optužnici, potvrđenoj još 2016., tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svog Ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga, optužen je i da je narudžbom promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske” Ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za 600.000 kuna.
Postavlja se pitanje,hoćemo li ikad dobiti odgovora na pitanje: Je li stvarno Dinko Cvitan odnosno USKOK podigao optužnice protiv Kalmete i Livakovića ”po nalogu Zorana Milanovića”, a drugu ”kako bi se dodvorio Mostu”, koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji. Prema današnjoj nepravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu, koji je nepravomoćno oslobodio Kalmetu i Livakovića proistječe da je Božidar Kalmeta bio u pravu kad je tvrdio da je žrtva političkog progona. Naravno, da se odmah javlja druga protuteza da je sud po nalogu „sadašnje izvršne vlasti“ oslobodio Kalmetu jer bi se to negativno odrazilo na vladajuću stranku koja je i onako bremenita korupcijskim aferama,a idu predsjednički i parlamentarni izbori. Upućio da je jednako tako nepravomoćno oslobođen i bivši ministra Ivica Kirin.Naravno da sve ovo ide i u prilog da i HDZ bude oslobođen u postupku “Fime media”. Današnja presuda je pravno i politički vrlo zanimljiva, ali vjerojatno nećemo nikad dobiti službeni odgovor na pitanje je li Božidar Kalmeta bio žrtva političkog progona ili je Božidar Kalmeta „milošću politike“ oslobođen optužbi”, konstatira Pero Kovačević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI