EKONOMSKI STRUČNJAK ‘POMIJEŠANIH EMOCIJA’: ‘Marić je odradio pivotalnu ulogu, rekao bih da se umorio’

Foto: Cropix

Ekonomski analitičar Damir Novotny za N1 osvrnuo se na odlazak ministra financija Zdravka Marića sa svoje pozicije.

“Njegovu sam ostavku doživio s pomiješanim emocijama. Teško mi je bilo zamisliti da će reakcija javnosti na odlazak ministra biti ovako snažna”, rekao je.

Kaže da ostavka nije bila neočekivana.

“Marić je imao izlete u privatni sektor. On je čovjek od fiskalne birokracije i postupno gradi svoju karijeru. Bio je član užeg tima Ivice Todorića, ima dobro iskustvo, dobro se snalazi u birokraciji i rekao bih da se umorio”; rekao je Novotny.

Navodi da ne možemo znati Marićevu pravu motivaciju.



“Hrvatska ulaskom u eurozonu ulazi u mirnu luku, gdje su vezani veliki brodovi. Vlada sada može upaliti autopilot i više se ništa turbulentno neće događati. Ono što se dogodi u velikim zemljama Eurozone bit će relevantno i za Hrvatsku. Tu je Marić odradio pivotalnu ulogu”, rekao je.

Rekao je da su Marićevi najveći uspjesi u fiskalnom sektoru.

“On nije proveo značajnije porezne reforme. Ono što je doista odradio je to da je institucionalizirao fiskalni sektor. Uveo je standarde i kontrole javnih financija. Ipak, prava reforma trebala je već biti provedena, kojom bi se obuzdali troškovi u zdravstvenom sektoru”, kaže Novotny.

Kaže da je Marić “čovjek od tržišne orijentacije”.

“Postoje pritisci da se vrate mehanizmi dogovorne ekonomije, koja je notorno neučinkovita”, rekao je Novotny.

Kaže da inflacija nije domaća zadaća ministra financija.

“On se mora baviti stvarima poput decentralizacije poreznog sustava i sličnih krucijalnih zadaća. Borba protiv inflacije će se staviti u ruke Europske središnje banke kada uđemo u Eurozonu”, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI