EKONOMSKI I FINANCIJSKI ANALITIČAR O INFLACIJI: ‘Građani s pravom osjećaju kako je stopa inflacije veća od službeno objavljene’

Foto: Pixabay/Ilustracija

Inflacija nas sve više plaši, a kakav će biti njen pravi utjecaj na gospodarstvo i kućne proračune za N1 je govorio ekonomski i financijski analitičar Hrvoje Serdarušić. 

Na početku je rekao kako je “još prošle godine bilo jasno da će inflacija doći, a da građani sada s pravom osjećaju kako je spomenuta dvoznamenkasta brojka inflacije veća od objavljene od 10,8 posto”.

“Efekt ove inflacije je u stvarnosti puno veći od ovog. Nije on manipuliran, nego je takav. Protiv inflacije se bori tako da je suzbijete smanjenjem novčane mase i rastom kamatnih stopa, manjom potrošnjom. Trenutno to još nije došlo kod nas. Problem, puno veći od inflacije, je moguća kriza državnog duga. Prije 10 godina je to bila kriza periferije. Sad to možda neće biti kriza periferije koliko kriza središta”, rekao je Serdarušić.

Istaknuo je najavu odluke dizanja kamatnih stopa iz ESB-a.

“Europa zasad nije učinila ništa, a američka središnja banka već podignula kamatne stope. Tržište je automatski kaznilo, nakon najava ESB-a koji je negirao problem inflacije”, naglasio je.



Serdarušić je napomenuo kako moramo razgovarati o “nekim tamo” institucijama u Americi i Europi jer oni donose odluke koje izravno utječu na nas.

Za izlazak iz inflacije ističe da “nema brzog rješenja, ono je dijelom u fiskalnom, dijelom u montarnom”.

“Ima prostora za djelovanje, da se krene. Mi smo mala zemlja pa nam je i lakše djelovati. Ulaskom u euro, primamo probleme eura i na sebe. Toga treba biti svjestan. Uvijek sam govorio da bih gledao podatke”, rekao je Serdarušić.

Za kraj je naglasio kako je on “financijski dosta konzervativan pa se trenutno suzdržava od kupnje na tržištu kapitala jer su vremena loša”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI