EKONOMSKI ANALITIČARI O VLADINOM PAKETU MJERA: ‘Hrvatska nema stabilnu strukturu gospodarstva, Vlada će sada dati, ali nekome je trebala uzeti’

Foto: Davor Pongracic/ CROPIX

Paket Vladinih mjera koje bi trebale olakšati razdoblje jeseni i zime građanima i poslodavcima predstavit će u četvrtak predsjednik Vlade Andrej Plenković. Kako bi zapravo trebao izgledati taj paket mjera u emisiji U mreži Prvog HRT-a govorili su ekonomski analitičari Damir Novotny i Ljubo Jurčić.

Na početku je Jurčić rekao kako “postoji nekoliko izvora loše ekonomske situacije”.

“To je rat u Ukrajini, inflacija kao posljedica rata i velika suša”, istaknuo je.

“Nama je korona pokazala kakvo je hrvatsko gospodarstvo. Političari tvrde da je ono jako i snažno, no kada je došla korona i kada smo se odsjekli od turizma mi smo pali 10 posto, što je među najvišim stopama u EU. To je pokazalo kako mi nemamo čvrstu i stabilnu osnovu ekonomije i gospodarstva”, naglasio je.

Jurčić smatra kako Hrvatska nema stabilnu strukturu gospodarstva.Njegov kolega Novotny istaknuo je kako je zbog povećanja cijena najviše profitirala Vlada.

Rekao je kako se “kroz inflaciju stvara novac i ako su točni podaci da je ekonomija rasla sedam posto, tada je stvorena neka nova vrijednost, ali je pitanje tko će tu novu vrijednost raspoređivati”.

“Hrvatska Vlada ne stvara viškove već ona posluje s gubicima i taj novac s kojim će Vlada intervenirati došao je iz inflatornih izvora i to znači da smo si ukupno porezno opterećenje povećali”, istaknuo je Novotny.

Dodao je kako će Vlada sada dati, ali trebala je nekome uzeti.

“Uzela je nama da bi nam ponovno dala kroz subvencije. Trebali smo raditi na strukturnim temama da jačamo domaću proizvodnju hrane, prerađivačku industriju, da smanjimo utjecaj turizma kako bi mogli, takva vremena kao što su danas, lakše prebroditi”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, plaće nikada nisu rasle brže od inflacije, a ključno za njihov rast je rast produktivnosti.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI