ECOBAR O SITUACIJI U SUSJEDSTVU: ‘Srbi glasaju nogama tako što emigriraju u Europu’

Posebni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan Gabriel Escobar na Američko-hrvatskom forumu rekao je kako ne misli da se ukrajinska kriza može prenijeti na hrvatsko susjedstvo jer je ona dovela do vraćanja europskog fokusa na rješavanje kriza u svojoj okolini.

Rat u Ukrajini doveo je i do toga da države kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji „proaktivno iskazuju solidarnost” sa zapadnim vrijednostima, istaknuo je Escobar.

Dodao je kako ipak Srbija nije najteža tema o kojoj priča s drugim zemljama susjedstva, jer tu ‘titulu’ odnosi BiH. SAD i Srbija imaju 140 godina odnosa, a Beograd je „svo to vrijeme bio blizak partner” Washingtonu, primjerice u dva svjetska rata, naveo je.

Danas je pitanje kako privući Srbiju zapadnim demokratskim državama među kojima je „uvijek bila i gdje pripada”, naglasio je Escobar, pa dodao da se proces integracije usporio tijekom vladavine Slobodana Miloševića koja je obilježena „lošim upravljanjem”.

Američki izaslanik vjeruje da će „iduća generacija Srba” biti sklonija Europi, a kao dokaz naveo je da oni „glasaju nogama” time što emigriraju u Europu i SAD-a, a ne u Kinu i Rusiju.Escobar ključnim smatra uspostavu funkcionalne vlasti u BiH koja će se boriti s korupcijom, privlačiti investicije i stvarati uvjete za mlade, no naglasio je da je BiH suverena država i da politička volja mora stići iznutra.

„Mi ih moramo ohrabriti, no njihova je odgovornost da pronađu rješenja”, rekao je o tamošnjim političkim čelnicima.

„Hrvatska je izvanredan primjer pametne energetske politike, mislim da bi druge zemlje trebale slijediti njezin primjer”, zaključio je Escobar, referirajući se na LNG terminal koji je Hrvatska izgradila uoči trenutne krize s opskrbom energentima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI