DŽIHADIST SLOBODNO ŠETA KOSOVOM! Egzekutor ISIS-a za kojeg se mislilo da je ubijen, vratio se kući i ne skriva se

Screenshot Youtube

Muhadžeri je vrlo cijenjen u Islamskoj državi zbog svojih insajderskih saznanja koja je stekao tijekom rada u američkoj vojnoj bazi 'Bondsteel' na Kosovu i za NATO snage u Afganistanu

Lavdrim Muhadžeri (29), jedan od ISIS-ovih egzekutora za kog se mislilo da je ubijen, vratio se kući na Kosovo, gdje se čak i ne skriva od javnosti i opušteno šeta ulicama gradova, saznaje Blic.
O njegovom povratku na Kosovo pisala su najprije talijanske novine, koje su se pozivale na obavještajne izvore te zemlje. Prema njihovim saznanjima, Muhadžeri je na Kosovu od sredine studenog, kada je dio njegovih suboraca iz kosovske mreže pripadnika ISIS uhićen zbog pripremanja terorističkih napada u Skadru tijekom nogometne utakmice Albanija – Izrael.

I srpske institucije upoznate su sa Muhadžerijevim povratkom na Kosovo.

“Poznato nam je da se vratio kući. On se čak i ne skriva puno: ispija kave po kafićima u Gnjilanu, Prizrenu”, kažu izvori Blica bliski vrhu vlasti Srbije.

Zapadni mediji Muhadžerija, međutim, ističu kao jednog od glavnih ISIS-ovih stratega za Balkan. Prema saznanjima talijanskih obavještajaca, mete njegovog napada mogle bi biti Srpske pravoslavne crkve, analitičari s kojima je ‘Blic’ razgovarao djelomično se slažu s tom procjenom.

“Primarne mete bile bi ipak one koje pripadaju administraciji takozvane države Kosovo, smještene u Prištini. ISIS državne institucije smatra nevjerničkim, izdajničkim zbog suradnje sa SAD-om. Oni od Kosova žele napraviti islamsku državu. Tek na kraju liste ugroženih našli bi se kosovski Srbi, odnosno SPC”, smatra Zoran Dragišić, profesor s Fakulteta političkih znanosti.



Muhadžeri, poznat i pod ratnim imenom Abu Abdulah el Kosovo, na Balkan se ovoga puta navodno vratio s valom izbjeglica. Ipak, ovakav način povratka na Kosovo sumnjiv je Dragišiću.

“Ne isključujem, ali bi to bio zaista skandalozan propust sigurnosnih agencija, od Turske do Makedonije. On je poznati terorist, njegovo lice bi moralo biti u europskim bazama podataka”, kaže on.

Povratak Muhadžerija na Balkan, prema talijanskim obavještajcima, predstavlja vrlo ozbiljnu prijetnju ne samo za regiju već i za mnoge europske zemlje. Muhadžeri se u Siriji pojavio krajem 2012. gdje je više puta bio snimljen na propagandnom videu ISIS-a kako odsijeca glave nevjernicima i raznosi ih hicima iz zolje. Upravo je snimka sa zoljom otkrila da je Muhadžeri živ, iako se do sredine 2015. godine vjerovalo da je ubijen u zračnom napadu u Siriji.

Muhadžeri je simbol IS-a i ima ogroman potencijal za mobiliziranje mladih i siromašnih širom regije, smatra Dragišić. Ipak, daleko od toga da je on mozak ISIS-ovih operacija.

Muhadžeri je vrlo cijenjen u Islamskoj državi zbog svojih insajderskih saznanja koja je stekao tijekom rada u američkoj vojnoj bazi ‘Bondsteel’ na Kosovu i za NATO snage u Afganistanu. Europske granice ranije je prelazio pod imenom Boban – popularnim pseudonimom brojnih islamista. Mediji se ovih dana bave suđenjem jednom od Lavdrimovih suradnika, Fatosu Rizvanoliju, koji je na Kosovu organizirao slanje vojnika u Siriju tijekom 2011. godine, a upravo on je mobilizirao i Muhadžerija. Talijanske obavještajne službe Muhadžerija prate od kraja 2015. godine, kada je u akciji ‘Van Damme’ razbijena teroristička ćelija na relaciji Italija – Kosovo, a čiji je lider bio Samet Imištin, Lavdrimov prijatelj, piše Blic.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI