Dvije godine nakon urušavanja, inauguriran novi most u Genovi

Dvije godine nakon pada mosta u Genovi, kada su u kolovozu 2018. poginule 43 osobe, Italija je svečano otvorila novi vijadukt, ali bez obitelji žrtava koje svečanost drže neprikladnom.

Akrobatski zrakoplovi vojnog zrakoplovstva ispuštali su dim u bojama talijanske zastave dok su u predvečerje nadlijetali novi most San Giorgio, dok je premijer Giuseppe Conte presijecao vrpcu, a lučke sirene glasno zavijale.

“Iz visine će svake noći blistati 43 zvijezde”, rekao je Conte dok su se palila svjetla na vrhovima stupova u počast žrtvama čija su imena pročitana. Ali njihove obitelji nisu došle jer nisu željele sudjelovati na svečanosti i sastat će se za deset dana kako bi obilježile drugu obljetnicu tragedije.

“Ne dolazimo na inauguraciju, ne želimo da se tragedija pretvori u karneval”, objasnio je prije svečanog otvorenja Egle Posetti, predstavnik odbora rodbine žrtava, koji je u padu mosta izgubio sestru, šogora i dvoje nećaka, prenosi AFP.



“Proslava bi bila prikladna da je most uništen jer je bio star i da je izgrađen novi bez da je itko stradao”, ocijenio je.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella prvi je službeno prešao automobilom preko novog mosta, izrađen po projektu slavnog arhitekta Renza Piana.

“Razapeti smo između boli i ponosa”, turobno je komentirao arhitekt.

Tijekom jake kiše 14. kolovoza 2018., srušio se vijadukt Morandi, pri čemu su 43 osobe smrtno stradale, među kojima četvero djece.

Uz ljudske žrtve, urušavanje nadvožnjaka zadalo je i veliki ekonomski udarac Genovi.

Talijanska javnost nakon ove nesreće postala je svjesna činjenice o tome da se od 2004. urušilo 12 mostova i nadvožnjaka, a u većini slučajeva razlog urušavanja bilo je slabo strukturno održavanje ili pak loša gradnja. Još uvijek traje istraga o rušenju nadvožnjaka i mogućem lošem održavanju.

Novi most ponio je ime po svecu zaštitniku Genove, svetom Jurju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI