DVA UTJECAJNA HDZ-OVCA U SREDIŠTU SKANDALA I AKCIJE USKOK-a! Češlja se milijunski posao u srcu Dalmacije

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Policija je u suradnji s Uskokom u srijedu rano ujutro započela još jednu veliku akciju uhićenja na zagrebačkom, splitskom i dubrovačkom području.

“Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Navedene radnje, koje se provode u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, odnose se na više desetaka osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile porezna kaznena djela.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost”, priopćili su iz USKOK-a o svojoj akciji.

 



Istražitelji PNUSKOK-a počeli su ovih dana češljati dokumentaciju koju su u travnju potpisala dvojica HDZ-ovaca, zbog sumnje da je došlo do zlouporabe položaja i ovlasti prilikom izgradnje rotora u Baškoj Vodi.

Od Petra Škorića, HDZ-ovog ravnatelja Županijske uprave za ceste Splitsko-dalmatinske županije i bivšeg šefa splitskog HDZ-a i Joška Roščića, HDZ-ovog načelnika Baške Vode – zatražili dokumentaciju i druge materijale koji bi mogli poslužiti kao dokazi u daljnjem postupku.

PNUSKOK-ovi istražitelji u Roščićevoj općini istražne radnje pokrenuli prošle srijede, a u Škorićevom ŽUC-u prije otprilike mjesec dana, doznaje Večernji list.

Radi se naime o izgradnji rotora na ulazu u Bašku Vodu iz travnja ove godine.

HDZ-ov načelnik Joško Roščić je na sjednicama Općinskog vijeća još 2019. najavljivao izgradnju rotora u vrijednosti 1.6 milijuna kuna i tvrdio da će biti isključivo financiran novcem Splitsko-dalmatinske županije budući da je riječ o prometnici u nadležnosti ŽUC-a na čijem je čelu HDZ-ov Petar Škorić.  Ipak, na kraju se ispostavilo da je Baška Voda participirala u projektu s 30 posto troškova.

Da stvar bude bizarnija, tvrtka Gradina-Mont, koja je obavljala radove, u vlasništvu je majke HDZ-ovca iz okolice Sinja, Ivana Bandića, čovjeka koji je u vrijeme sklapanja tog posla obavljao dužnost predsjednika Općinskog vijeća Hrvaca.  Cijeli projekt realiziran je bez građevinske dozvole, a općina se na medijske upite pravdala da je riječ o “izvanrednom i neodgodivom održavanju cesta” premda je prometnica bila funkcionalna i prije radova.  Nije manje važna i činjenica da su se radovi odvijali dok je na snazi bila općinska odluka o zabrani izvođenja radova, a iz čega proizlazi da je Josko Roščić kao prvi i odgovorni čovjek Baške Vode praktički izignorirao vlastitu odluku.

Da su investitori zaobišli proceduru ishođenja građevinske dozvole i da je možebitno riječ o sumnjivom natječaju koji je poslužio za pranje novca uoči kampanje za lokalne izbore, nadležnim ministarstvima, Državnom inspektoratu i DORH-u ispričao je tamošnji nezavisni vijećnik Josip Topalović.  Upravo su po njegovoj prijavi institucije reagirale. Kako smo dalje doznali, istražiteljima je posebno zanimljiva i činjenica što je Joško Roščić u ime općine sklopio ugovor s vlasnikom parcele u blizini rotora, Antom Petrovićem. Petrović je dio svog zemljišta predao ŽUC-u za potrebe izgradnje rotora, a općina Baška Voda Petroviću je na trajno korištenje ustupila četiri parkirališna mjesta u centru ove bogate i atraktivne dalmatinske općine.

“U svezi navedenog početkom listopada dobili smo negativno rješenje Građevinske inspekcije protiv kojeg će ŽUC pokrenuti upravni spor na Upravnom sudu. Smatramo da za izvedene radove na raskrižju ceste nije bio potreban akt o građenju jer se ne radi o građenju, što je potvrdila i Inspekcija sigurnosti cestovnog prometa koja je po prijavi navedene osobe utvrdila da se radi o uređenju postojećeg križanja, što spada u izvanredno održavanje za koje je potrebna projektna dokumentacija, a ne i građevinska dozvola’, stoji u odgovoru Županijske uprave za ceste na upit o istrazi USKOK-a.

Podsjetimo dakle da je Petar Škorić uz to što je  predsjednik splitskog HDZ-a, bivši saborski zastupnik i jedan od glavnih operativaca te stranke u Splitu.

Međutim, njegov je stranački utjecaj sveden posljednje dvije godine na margine nakon sukoba s Andrejem Plenkovićem pošto je Škorić bio među onim dijelom HDZ-ovih zastupnika koji su glasali protiv Istanbulske konvencije.

S druge strane, Joško Roščić načelnik je Baške Vode gotovo tri desetljeća, a uz njegovo ime vezivale su se nebrojene afere kao i uz ime njegove kćeri Dragice koja je svojevremeno bila HDZ-ova saborska zastupnica. Najčešće je bilo riječi o sumnjivim dodjelama koncesija i nepotizmu.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI