ĐUKANOVIĆ OTVORENO O SVOJOJ ULOZI U RATU 1991. GODINE: ‘Vodila nas je ideja da pokušamo sačuvati Jugoslaviju’

Foto: Savo Prelevic/PIXSELL

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović govorio je o pokušajima destabilizacije Crne Gore od strane Srbije.

“Riječ je o pokušaju da se obnove stare retrogradne politike izgradnje velikih država na Zapadnom Balkanu. Cilj je napraviti uvećane, veliki države, etnički i vjerske homogene, a sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokracija ovdje nije moguća. To je 90-ih godina doživjelo slom, odnijelo je blizu 150.000 ljudskih država. Crna Gora je napadnuta, nema Velike Srbije bez Crne Gore u njenom sastavu”, kazao je Đukanović za RTL.

Na pitanje smatra li da iza svega stoji službeni Beograd, odnosno Aleksandar Vučić, odgovorio je potvrdno.

“Državni vrh Srbije stoji iza toga, na čelu s njim. Potpuno je poznato da ideja Velike Srbije postoji jako dugo, još od Garašaninovih Načertanija, svako malo se obnavlja, i uvijek je Crna Gora poželjan plijen. Sad kad su se neke iluzije pokazale iluzijama u Hrvatskoj i BiH, iako još postoje pokušaji oko Republike Srpske, nakon što je Srbija izgubila Kosovo, Crna Gora je najprivlačnija kompenzacija i nezaobilazni dio da bi se ideja Velike Srbije održala na životu”, rekao je.

Komentirao je i ulogu Srpske pravoslavne crkve u svemu.



“SPC je instrument za realizaciju velikosrpskog nacionalizma. 90-ih godina bilo više tih instrumenta, jugoslavenska vojska, policija, carina… Danas toga nema, ostala je SPC koja je pristala biti instrument. To se jasno manifestira u problemima u Crnoj Gori”, kaže Đukanović.

Odgovorio je i na pitanje strahuje li od sukoba.

“Ne zavisi to od nas, nije nam jednostavno nositi se s time, a još teže je kad iza Srbije stoji jedna geopolitička sila poput Rusije koja želi ostvariti svoj geopolitički interes koji je po definiciji suprotstavljen europskoj ideji. Nasilnik će ići daleko koliko će mu biti dopušteno,” smatra Đukanović.

Progovorio je i o komunikaciji s Aleksandrom Vučićem koje više nema.

“Dok je bila komunikacija moguća, trudio sam se biti konstruktivan. Posljednjih godinu dana to nije moguće, umjesto toga svakodnevno vidimo što nam se poručuje s medijsko-političke scene, otvoreno neprijateljstvo, negiranje Crne Gore i nacionalnog identiteta”, rekao je.

Ogradio se od komentara da je i sam 90-ih sudjelovao u sličnoj politici.

“To je problematična dijagnoza, vodila nas je ideja da pokušamo sačuvati Jugoslaviju. Ispostavilo se da to nije realna ideja, i neovisnost smo ostvarili svojim putem. Beograd nije došao do zaključka da je bila to loša politika, nego da je to bilo lošije vrijeme”, zaključio je Đukanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI