Dubrovnik: Pacijenti liječnicima u bolnici prešućuju simptome koronavirusa

Šest je novozaraženih na koronavirus u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od kojih četiri djelatnika Centra za rehabilitaciju Josipovac u Župi dubrovačkoj te jedan liječnik dubrovačke bolnice, pa je sad ukupan broj pozitivnih 16, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić istaknuo je kako su djelatnici Centra bili asimptomatični, a testirani su u pripremi za smjenu u radnoj izolaciji.

Testirat će se svi djelatnici i štićenici Centra Josipovac

“Kod četiri od 12 utvrđena je zaraza, ali bez simptoma. Inače, Centar je zbilja vrlo ozbiljno shvatio situaciju te smo prije ovoga bili testirali nekoliko štićenika i svi su rezultati bili negativni, a provodili su sve neophodne mjere. Sad ćemo testirati sve djelatnike i štićenike”, naveo je Lakić.

Ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić rekao je kako je zaraženi bolnički liječnik kontakt ranije zaraženog bolničkog liječnika, a testiran je pred izlazak iz samoizolacije i povratak na posao.



Ravnatelj Bekić upozorio je na pojavu prešućivanja simptoma kod pacijenata koji stižu u bolnicu.

“Kažu nam da nemaju temperaturu, a onda im izmjerimo 38,5. Nemoguće je da se takva promjena dogodi unutar sat vremena. Zaniječu i druge simptome”, rekao je Bekić te zamolio građane da shvate svoje obveze i odgovornost prema sebi i svima oko sebe poručivši kako nema razloga za uskraćivanjem informacija, a to može biti i pogubno po zdravstveni sustav i zajednicu.

Od početka testiranja na analizu je poslano 1183 uzoraka, a još se čekaju rezultati za tridesetak uzoraka.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirana su 32 pozitivna na Covid-19, od kojih 20 na Odjelu za infektologiju, dva na Odjelu za intenzivno liječenje i na respiratoru su, ali nisu intubirani, a deset u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma. Pacijent u Regionalnom respiratornom centru Križine pri splitskom KBC-u i dalje je u nepromijenjenom općem stanju na respiratoru i intubiran.

Zabilježen je jedan slučaj kršenja samoizolacije, ukupno 19, a pod mjerom samoizolacije je 535 stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije. Karantena u dubrovačkom studentskom domu je prazna.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI