DRŽAVNI POGREB ELIZABETE II. POČINJE U PODNE: Dolaze brojni šefovi država i članovi kraljevskih obitelji

Foto: Guliver Image

Kraljica Elizabeta II. bit će pokopana u ponedjeljak, 19. rujna u 19 sati i 30 minuta po mjesnom vremenu na privatnoj ceremoniji u kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor, na zapadnoj periferiji Londona.

Državni pogreb, prvi od smrti Winstona Churchilla 1965., održat će se u 11 sati po lokalnom vremenu, odnosno u podne po srednjoeuropskom vremenu u Westminsterskoj opatiji u nazočnosti 2000 uzvanika, uključujući stotine stranih dužnosnika i članova kraljevskih obitelji.

To će biti najveći zajednički skup političara i kraljeva ikada. Tri države – Rusija, Bjelorusija i Mianmar nisu dobile pozivnicu. Venezueli, Afganistanu i Sjevernoj Koreji je rečeno da bi bilo najbolje da ih predstavljaju veleposlanici.

Hrvatsku će na pogrebu predstavljati predsjednik Zoran Milanović u pratnji supruge, a Europsku uniju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Očekuje se da će u Londonu sve stati zbog pogreba te da će ga putem medija gledati milijarde ljudi diljem svijeta. Smrt kraljice Elizabete nakon sedam desetljeća na prijestolju, izazvala je neopisiv izljev emocija.Uz Scotland Yard, u pomoć im stiže i više od 2.000 policajaca iz drugih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva.

Sve je popraćeno detaljnim protokolom koji počinje u 6.30 sati.

Vrata Westminster Halla će se zatvoriti u 6.30, čime će početi pripreme za procesiju.

Vrata Westminsterske opatije otvorit će se u 8.00, kako bi vjernici počeli zauzimati svoja mjesta. Šefovi država, svjetski čelnici i kraljevske obitelji iz cijeloga svijeta okupit će se u Kraljevskoj bolnici u Chelseaju prije nego što otputuju u opatiju na sprovod.

Skupina iz Kraljičine čete podići će u 10.35 kraljičin lijes i nositi ga u procesiji od Westminster Halla do državnog topovskog lafeta Kraljevske mornarice, koji će biti postavljen ispred sjevernih vrata zgrada.

Kočija će napustit New Palace Yard Westminster Halla u 10.44, putujući duž Parliament Squarea, Broad Sanctuaryja i The Sanctuaryja, na putu do Westminsterske opatije. Rutu će osiguravati Kraljevska mornarica i Kraljevski marinci.

Povorka će stići do zapadnih vrata opatije u 10.52, gdje će nositelji podići lijes s lafeta i unijeti ga u opatiju.

Misa započinje u 11.00, a premijerka Liz Truss i glavna tajnica Commonwealtha, Patricia Scotland, obavit će čitanja.

Oglasit će se Last Post u 11.55, nakon čega će uslijediti dvominutna šutnja unutar opatije i diljem zemlje.

Nacionalom himnom Reveille, završiti će u 12.00 pogrebna služba. Lijes napušta opatiju te kreće procesija.

Lijes će pratiti kralj i njegova supruga, princ i princeza od Walesa i članovi kraljevske obitelji koji će hodati u 12.15 povorci do Wellington Archa u Green Parku.

Povorka će u 13.00 stići do Wellington Archa gdje će lijes biti prebačen u mrtvačko vozilo te krenuti prema Windsoru. Kralj Charles i njegova supruga, princ i princeza od Walesa i članovi obitelji odvest će se automobilom u Windsor.

Državno mrtvačko vozilo stići će u 15.06 na Albert Road i pridružiti se povorci.

Povorka će u 15.10 putovati do kapele svetog Jurja u dvorcu Windsor, ići niz legendarni Long Walk, kroz Cambridge Gate, niz Cambridge Drive i zatim Parade Ground i Horseshoe Cloister Arch.

Guverneri i premijeri iz cijelog Commonwealtha stići će u 15.20na zapadna vrata kapelice i biti ispraćeni do svojih mjesta u lađi.

Članovi kraljevske obitelji koji ne prate lijes doći će u 15.25 na zapadna vrata i odvest će ih se na njihova mjesta.

Kralj i članovi kraljevske obitelji koji hodaju u povorci pridružit će se u 15.40 kraljičinom lijesu.

Procesija će se zaustaviti u 15.53 na dnu zapadnih stepenica kapele Svetog Jurja, u samostanu Potkova. Nosilac će podići lijes s državnih mrtvačkih kola i kraljica će biti odnesena u kapelu.

Služba će početi u 16.00 kad povorka uđe u kapelu i lijes bude postavljen na katafalk u Quireu. Službu će voditi glavni svećenik Windsora, dok će molitve izreći župnik Sandringhama, ministar Crathie Kirk, kapelan Windsor Great Parka. Prije završne pjesme, Carska državna kruna, kugla i žezlo bit će postavljeni na oltar. Lijes će biti spušten u kraljevski trezor.

Kraljica će biti pokopana u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI. u 19.30, gdje su pokopani i njen pokojni suprug, vojvoda od Edinburgha, i sestra princeza Margaret. Privatni pokop vodit će glavni svećenik od Windsora, a nazočiti će mu kralj i kraljevska obitelj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI