Državni novac trošila na skijanja, parfeme i kockarnice! Skandalozna tajnica u diskreciji nagrađena novom pozicijom?

screenshot

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlukom Del Vechija da prisustvuje proslavi neustavnog Dana Republike Srpske”, tvrdila je prije nekoliko dana hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić, referirajući se pritom na proslavu Milorada Dodika, a na kojoj je sudjelovao hrvatski veleposlanik. Misterij koji je ostao visjeti u zraku, a na koji vrlo vjerojatno odgovor nikada nećemo niti dobiti jest kako je moguće da ministrica nije znala za odluku koja je naknadno izrasla u ozbiljan skandal.

No, kada već to nije znala postavlja se još jedno pitanje, znade li Pejčinović Burić tko su ljudi koji sjede u veleposlanstvima diljem svijeta te tako u diplomatskim krugovima predstavljaju Hrvatsku. Zgodan primjer krije se u Ukrajini. Naime, ako je suditi po internetskim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova, pod diplomatskim osobljem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ukrajini, na poziciji trećeg tajnika našla se Korana Došen.

Ime je ovo koje je široj hrvatskoj javnosti poznato zbog nezgodne priče u kojoj se našla u eri veleposlanika Nevena Jurice koji je našu zemlju predstavljao u Washingtonu. Radi li se o istoj Korani Došen, ili je tek riječ o slučajnosti još je jedno od pitanja koje se nameće, a koje smo postavili i samome Ministarstvu, čiji odgovor do okončanja ovoga teksta nismo dobili.

No, ako doista jest riječ o istoj tajnici Došen, u ovom se slučaju nameće još jedna nedoumica, koja također rezultira pitanjem kako je moguće da je dotična nakon afere napredovala te nas predstavlja u diplomaciji? Podsjetimo, koncem 2008. godine Uprava za financijsko-materijalne poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova suočila se s mnoštvom neopravdanih troškova napravljenih na računima i kreditnim karticama veleposlanstva u Washingtonu i Stalnoj misiji pri UN-u u New Yorku, a dokumentacija koja im je dostavljena bila je nepotpuna te se radilo o dokumentima za koje nije bilo moguće iznaći opravdanje.

Kada su službenice u Upravi zbrojile troškove, došle su do iznosa od 141 tisuću dolara, koju nije bilo moguće opravdati pa su bile primorane prijaviti da je tijekom 2007. i 2008. godine, u Juričinom mandatu u Washingtonu i New Yorku nastao ogroman trošak, bez pokrića. Odvijalo se to u eri Gordana Jandrokovića koji je tada rukovodio Ministarstvom vanjskih poslova, a koji je naložio istragu.

Kada je doznao da se ”češljaju” njegovi slipovi i potražuju njegovi izlisti računa podmirenih kreditnim karticama veleposlanstva i Stalne misije, Jurica u svega četiri mjeseca na opustošene račune u Americi uplaćuje 141 tisuću dolara, odnosno cijeli iznos koji je potrošio za svoj račun, ali učinio je to prekasno, jer Ministarstvo je već USKOK-u protiv njega podnijelo kaznenu prijavu, a potom je otvorena i istraga nakon čega je dignuta optužnica za zloporabu položaja i ovlasti.

Time je okončana njegova diplomatska karijera, a u međuvremenu saznalo se da je na ručkove, večere, darove i slično rasuo 1,5 milijuna kuna.

Kada se u Ministarstvu koncem 2008. godine nametnulo pitanje gdje je pokriće za enormne troškove, njegova tadašnja tajnica Došen koja je radi skandala zajedno s njime povučena u Zagreb, donijela je u misiju mnoštvo računa čijom je provjerom utvrđeno da su nastali primjerice u trgovini parfemima.

Pisalo se i kako je zajedno s tajnicom Došen veleposlanik Jurica gostovao u kockarnicama u Las Vegasu, išli na skijalište u Aspenu te su se provodili i po Meksiku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI