DRŽAVNI INSPEKTORI U AKCIJI! Češljaju sve što stignu, veletržnice, tržnice pa čak i OPG-ove

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Do kraja listopada hrvatske tržnice “češljaju” državni inspektori. Njihova se akcija provodi pod sloganom “Što i od koga kupuju, važno je građanima”. Naime, u posljednje doba kada se sve više proizvoda povlači s polica trgovačkih centara, inspektori žele ustanoviti što se sve prodaje na tržnicama, piše Večernji list.

Iz Državnog inspektorata ističu kako se krenulo u nadzor još potkraj rujna, a prve su na redu bile veletržnice u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Nastavilo se u Metkoviću i Zadru, a nadziralo se, ukratko, sve. Od prijave radnika do higijene prostora, opreme i djelatnika, preko sanitarnih iskaznica. U akciji su sudjelovali i turistički, poljoprivredni, tržišni i sanitarni inspektori, ali i inspektori rada i radnih odnosa te oni zaduženi za zaštitu okoliša.

“Od ukupnog broja inspekcijskih nadzora utvrđene su 93 povrede propisa, a za 44 inspektori su primijenili načelo oportuniteta”, objašnjavaju za Večernji list u Državnom inspektoratu.

U gotovo polovini slučajeva bio je omogućen ispravak nepravilnosti tijekom nadzora, što se inače i omogućuje po zakonu. Uz to, inspektori će uputiti 20 prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka nadležnim sudovima, a naplatili su i 13 kazni na samom mjestu.

“Povrede su se, među ostalim, odnosile na to da veletrgovac nije osigurao isprave o stanju robe za kontrolirano voće i povrće, neisticanje imena tvrtke, neispunjavanje minimalnih tehničkih uvjeta, zatim povrede odredbi Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu, odnosno sanitarno-tehnički nedostaci, nepostojanje deklaracija na voću i povrću, tj. ono nije u skladu s tržišnim standardima, trgovac nije bio upisan u Upisnik proizvođača voća i povrća, a bilo je i povreda odredbi Zakona o zaštiti na radu te povreda koje se odnose na neodgovarajuće zbrinjavanje otpada”, ističu u Inspektoratu.



Inspektori već tjedan dana “češljaju” i tržnice na malo, a kontrolu su zasad obavili u Zagrebu na Dolcu, Jarunu i Kvatriću, na tržnicama u Bjelovaru, Daruvaru, Karlovcu, Dugoj Resi, Sisku, Vojniću, ali i u Rijeci, Umagu, Labinu, Puli, Malinskoj, Krku, Cresu, Otočcu, Gospiću, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Makarskoj, Dubrovniku, Imotskom, Šibeniku te u Osijeku, Varaždinu, Čakovcu i Donjoj Stubici.

“U proteklih tjedan dana bilo je 310 inspekcijskih nadzora, a prema preliminarnim podacima, utvrđeno je 159 povreda propisa”, rekli su u Državnom inspektoratu.

Dodali su da su u 130 slučajeva inspektori opet primijenili tzv. načelo oportuniteta, odnosno omogućili trenutni ispravak nepravilnosti. Devet prekršajnih naloga ipak su izrekli, izdali sedam novčanih kazni, a u 14 slučajeva podnijet će prijedloge za pokretanje prekršajnih postupaka.

Koji su bili konkretni problemi?

“Najčešće utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti tržišne inspekcije odnosile su se na neisticanje tvrtke, neisticanje cijena, a utvrđeno je i obavljanje neregistrirane djelatnosti trgovine”, ističu u Državnom inspektoratu.

I sanitarni inspektori bili su na tržnicama, bilo je nekoliko slučajeva u kojima zaposlenici nisu obavili zdravstveni pregled, a posebno su se na zagrebačkim placevima.

Kako je objasnio pročelnik Područnog ureda Zagreb Državnog inspektorata Robert Kober, provjeravale su se hladne vitrine, odnosno prodaja svježeg sira i vrhnja.

Na temperaturi od četiri do osam stupnjeva, podsjetimo, mliječni proizvodi prodaju se od 2010., i to je jedini način na koji se oni na tržnicama smiju plasirati. Naravno, na terenu su bili i inspektori zaštite okoliša koji su utvrdili da se biorazgradivi otpad ne odvaja od miješanog, dok su njihovi kolege iz poljoprivredne sekcije pronašli niz proizvoda bez deklaracija. O voću i povrću bila je riječ.

“Potrošačima moraju biti dostupne informacije o kojem se proizvodu radi, tko ga otprema i pakira te koja mu je zemlja podrijetla”, rekao je poljoprivredni inspektor Jozo Barišić.

No, ta kontrola nije gotova jer će poljoprivredna inspekcija posjetiti i poljoprivredna gospodarstva kako bi utvrdila jesu li proizvodi u ponudi na određenom štandu doista proizvedeni na poljoprivrednim površinama koje su u Upisniku poljoprivrednika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI