DRŽAVNA TVRTKA S NAJVEĆIM BROJEM ZAPOSLENIH! Iza nje stoji HDZ-ov direktor s plaćom od skoro 30.000 kuna!

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Premda po prihodima ne spadaju ni među 14 najvećih kompanija u državi, državni monopolisti zauzimaju četiri od pet mjesta prema ukupnom broju zaposlenih u prošloj godini. Da je tome tako, potvrđuju podaci Financijske agencije prema kojima vrh ljestvice s brojem zaposlenih od oko 10.000 drži Konzum plus.

Na idućem je mjestu Hrvatska pošta koja je prošle godine imala čak 8900 zaposlenika, ali i prihode od svega 1,7 milijardi kuna. Prosječna plaća u Pošti iznosi oko 6.300 kuna.

Usporedbe radi, u Ini je lani radilo manje od 3500 ljudi, dok su im prihodi iznosili oko 14 milijardi kuna. U Podravci je prošle godine radilo 3100 zaposlenika, dok je Pliva brojala njih 2300, što znači da Hrvatska pošta s osjetno manjim prihodima od ovih triju navedenih tvrtki zapošljava osjetno veći broj ljudi. Nakon HP-a, na trećoj su poziciji Hrvatske šume sa 7900 zaposlenika čija prosječna plaća iznosi oko 6500 neto kuna, prihodi Hrvatskih šuma lani su iznosili 2,27 milijardi kuna.

Na četvrtom je mjestu HEP Operater distribucijskog sustava sa oko 3,6 milijardi kuna prometa i sa oko 6000 radnika, s tim da su nedavno otvorili još 150 radnih mjesta. Iduća odnosno peta pozicija pripada Zagrebačkom holdingu u kojem je lani radilo oko 5100 ljudi, s tim da su samo prošle godine zaposlili stotinjak novih ljudi i sve to s prometom od 1,9 milijardi kuna.

Inače je na čelu Hrvatskih pošta godinama HDZ-ov Ivan Čulo čija plaća iznosi gotovo 30.000 kuna. Ovaj Bjelovarčanin, koji slovi kao kadar predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, iz čijeg grada uostalom i dolazi, nerijetko se nalazio na udaru kritika i prozivki, no ništa od toga nije ga ni okrznulo.



 

Svojedobno su mu sindikati spočitavali primanja, ali i dnevnice te brojne druge upitne prihode, prozivalo ga se i radi korištenja službenog automobila u privatne svrhe, ali te prozivke nisu pale na plodno tlo, baš kao što se nitko nikada nije pozabavio time što je HP sponzorirala bjelovarski Veslački klub Agronaut dvjema donacijama od po 50 tisuća kuna koje su dodijeljene mimo natječaja.

Mnogi upozoravaju, ali…

Inače je bjelovarski veslački klub novac dobio kako bi sudjelovao na utrci lađa Metković – Ploče, a novac je uplaćen na račun tvrtke St Line iz Bjelovara. Zbog čega se ova pozamašna svota slila na račun privatne tvrtke, bez natječaja i protokola, pitanje je na koje također nema odgovora jer, kada je o HP-u riječ, očito vlada zavjet šutnje, što potvrđuje i tišina koja je uslijedila nakon prozivki zbog milijunskog posla prijevoza koji je dodijeljen firmi s dva zaposlenika – HTZ-u d.o.o.

Da u Hrvatskoj pošti stanuje korupcija, govorili su svojedobno iz Živog zida, predvođeni svojim šefom, europarlamentarcem Ivanom Sinčićem.

Upravu pošte prozivali su i SDP-ovac Željko Jovanović, ali i Mostovac Nikola Grmoja, koji su tu temu načinjali i u sabornici nastojeći priču pomaknuti s mrtve točke, ali uzalud.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI