DRŽAVLJANI BiH SUDJELUJU U RATU U UKRAJINI? Navodno ih se 17 vratilo kući, a 24 je poginulo

Foto: Hina/EPA/STRINGER

Vojni ataše BiH u Rusiji od Ministarstva obrane Ruske Federacije zaprimio je informaciju o sudjelovanju bosanskohercegovačkih državljana u ratu u Ukrajini, koji se bore na strani službenog Kijeva, potvrdili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za N1.

U informaciji se navodi da je takvih državljana 167, a od toga se njih 17 vratilo kući dok je 24 poginulo, i da se na njih ne odnose odredbe Ženevske konvencije, objavili su mediji u BiH. Ipak ove informacije iz MVP BiH ne mogu potvrditi i ističu da je informacija proslijeđena institucijama na daljnje postupanje.

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Rusiji Željko Samardžija za je rekao da je sadržaj 100 posto točan te također potvrdio da je informacija stigla iz Ministarstva obrane Rusije na adresu vojnog atašea BiH u Moskvi.

U BiH je tijekom 2014. godine došlo do izmjena zakona kojima je boravak na stranom ratištu postao kazneno djelo, a kasnije je to postalo i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama.

Zakonodavstvo u BiH ne tretira kao terorističko djelo boravak i ratovanje u Ukrajini, za razliku od Sirije jer se ISIL, prema rezoluciji Ujedinjenih naroda (UN), smatra terorističkom organizacijom.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI