Država opet naveliko zapošljava, traži se više od 300 činovnika

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Praksa pokazuje da su sve hrvatske vlade, bez obzira na to jesu li lijeve ili desne, jedinstvene kad je u pitanju zapošljavanje u državnim i javnim službama nakon izbora i uoči odlaska s vlasti

Da uprkos brojnim najavama o smanjenju birokracije država ponovo naveliko zapošljava pokazuju natječaji za zapošljavanje koje su tijekom lipnja i srpnja raspisali ministarstva i ostale državne institucije. Natječaji su objavljeni u Narodnim novinama i na internetskim stranicama Ministarstva uprave.

Vlada je također na zadnjoj sjednici u srpnju donijela odluku kojom se pojednostavljuje i ubrzava postupak novog zapošljavanja. Preko tih natječaja u državnu službu bit će zaposleno najmanje još 300 činovnika.

Prema raspisanim natječajima općinski, županijski, trgovački sudovi i državna odvjetništva diljem Hrvatske zapošljavaju 80 ljudi. Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova raspisalo je natječaje za 62 radna mjesta, Ministarstvo poljoprivrede 44, Ministarstvo državne imovine 32, Ministarstvo rada 14, Ministarstvo pravosuđa (Uprava za zatvorski sustav) te Ured za državnu reviziju 13 radnih mjesta. Osim njih, zapošljavaju i ostala ministarstva te institucije koje traže jednog ili dva nova zaposlenika.

Natječaj je u skladu s odlukom Vlade o zapošljavanju u središnjim tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i zakladama uključenim u sustave upravljanja i kontrole korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova od 27. travnja 2017.“, pismeno su odgovorili iz Ministarstva poljoprivrede za 24 sata.

U Ministarstvu razvoja također tvrde da su zaposlili 62 službenika zbog korištenja 80 milijardi kuna iz EU te da troškove njihova zapošljavanja pokriva EU.



Zadnju zabranu zapošljavanja u državnim službama Vlada je donijela u srpnju 2016. Praksa pokazuje da su sve hrvatske vlade, bez obzira na to jesu li lijeve ili desne, jedinstvene kad je u pitanju zapošljavanje u državnim i javnim službama nakon izbora i uoči odlaska s vlasti. Božo Petrov i Most su 2015. u predizborno vrijeme žestoko kritizirali postojeći sustav i broj zaposlenih u državnim i javnim službama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI