DORH SE OGLASIO O ZLOČINU KOJI JE ŠOKIRAO LIKU! Tvrde da nije bilo propusta i da su mjere bile adekvatne i primjerene

Foto: Damir Krajac / CROPIX/Ilustracija

U naselju Jasikovac kod Gospića u ponedjeljak je došlo do pokušaja dvostrukog ubojstva nakon kojeg je osumnjičeni muškarac nekoliko sati bježao od policije prije nego je uhićen. Oko 17 sati, 36-godišnji muškarac je upao u kuću u kojoj je živio sa suprugom (27), gdje je zatekao susjeda (21) kojeg je odmah izbo, dok je suprugu ulovio i izbo pred susjednom kućom.

Prošli ga je tjedan supruga prijavila policiji zbog nasilja. Tada je muškarac sebe i nju zaključao u sobu te joj zavezao ruke i prijetio da će je ubiti.

Iz gospićkog Općinskog državnog odvjetništva su za RTL komentirali je li bilo osnove za pritvaranje muškarca s obzirom na prijavu za obiteljsko nasilje i je li napravljen propust.

Iz DORH-a su odgovorili da propusta nije bilo te da je sve napravljeno po zakonu.

“Vezano za postupanje povodom događaja od 17. kolovoza 2022. izvješćuje se da je ovo državno odvjetništvo dana 19. kolovoza 2022. protiv 36-godišnjaka zaprimilo kaznenu prijavu Policijske uprave Ličko-senjske, Policijske postaje Gospić zbog kaznenih djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. i 3. KZ/11 i protupravnog oduzimanje slobode iz članka 136. stavak 2. i 3. KZ/11, počinjenih na štetu njegove supruge, te je po zaprimanju kaznene prijave ovo državno odvjetništvo provelo hitnu dokaznu radnju prvog ispitivanja 36-godišnjaka budući da je imenovani uhićen i predan pritvorskom nadzorniku.

Nadalje, obzirom da se protiv istoga okrivljenika pred Općinskim sudom u Gospiću vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavak 2 i 3. KZ/11 počinjenog na štetu iste žrtve, ovo državno odvjetništvo je ocijenilo kako postoji zakonski razlog za određivanje istražnog zatvora iz članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku/08 zbog opasnosti od ponavljanja djela, a koja opasnost se može otkloniti primjenom mjera opreza iz kojeg razloga su okrivljeniku rješenjem ovog državnog odvjetništva naložene mjere opreza i to zabrane približavanja žrtvi na udaljenost manjoj od 50 metara iz članka 98. stavak 1. točka 4. ZKP/08, te mjera udaljenja iz doma iz članka 98. stavak 2. točke 10. ZKP/08.Zaključno ističem da u konkretnom slučaju u postupanju Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću nije učinjen propust obzirom da su okrivljeniku u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku izrečene mjere opreza koje su u trenutnim okolnostima ocijenjene adekvatnima”, stoji u odgovoru Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI