Domovinski pokret o uvođenju eura: Plaće balkanske, a cijene europske

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Domovinski pokret Miroslava Škore objavio je na društvenim mrežama osvrt na ulazak Hrvatske u ERM II., tzv. čekaonicu za uvođenje eura. Smatraju da Vlada Andreja Plenkovića nije pitala javnost i struku za mišljenje te da će uvođenje eura biti velik udarac za gospodarstvo. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Ovih dana smo doznali tečaj po kojem će se konvertirati kuna u euro te da smo ušli u ERM II. Na prvi pogled, tek tehnička informacija koja se pojavila iznenada, ali samo za javnost i građane RH. Naime, još prošle godine je ministar Marić poslao pismo namjere u kojem su točno navedene aktivnosti vezane za uvođenje eura s terminima i datumima.

Očigledno je Vlada Andreja Plenkovića odlučila uvesti euro, a mišljenje javnosti i struke, kako domaće tako i inozemne, niti sluša niti je zanima. Brojni ugledni ekonomisti u Hrvatskoj i međunarodnoj javnosti, poput nobelovca Krugmana, ističu probleme koje uvođenje eura donosi. Ne radi se samo o gubitku monetarne suverenosti, jer je i sada upitna, nego i mehanizmima monetarne politike koji su nam u vremenima gospodarske krize izuzetno važni.

Još važnija je činjenica da se tijekom uvođenja eura provodi ujednačavanje cijena, ali ne i primanja. U državi poput Hrvatske, gdje više od 400.000 umirovljenika ima mirovinu manju od 2.000,00 kn što je prag siromaštva, a 50 posto zaposlenih ima manju plaću od prosječne, to je činjenica koju nijedan političar ne smije zanemariti. Slijedom toga, životni standard naših građana će biti još niži nego sada.

Postupak uvođenja eura zahtijeva i smanjenje udjela države u brojnim poduzećima pa se tako spominju Janaf, Podravka itd. S pravom postavljamo pitanje po kojem modelu će se privatizacija tih poduzeća provoditi i slijedi li nam još jedan krug mutnih privatizacijskih rabota.



I na kraju, ne manje važno, pitanje referenduma koje se stavlja pod tepih, jer kao, ionako smo se obvezali uvesti euro ulaskom u Europsku Uniju. Činjenica je da nismo naveli i nemamo vremenski rok u kojem to treba napraviti. Stoga, čemu žurba kad Češka, Danska, Poljska i Švedska ispunjavaju uvjete za uvođenje eura pa ipak imaju svoju valutu. Švedska je imala i referendum na kojem su građani glatko odbili uvođenje eura.

Kao što ulazak u EU nije riješio nijedan problem našeg gospodarstva tako ni uvođenje eura nije rješenje za gospodarske probleme. Dapače, građani i dio poduzetnika bi mogli imati i pokoji problem više nego što ih imaju danas”, piše Domovinski pokret na Facebooku.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI