DOMOVINSKI POKRET IRONIČNO PORUČIO: ‘Početak srpnja nije iznevjerio niti ove godine’! Podsjetili na ostavku Sanadera pa bocnuli i MOST zbog gubitka arbitraže

Foto: Davor Pongračić/Cropix

Domovinski pokret komentirao je situaciju oko ostavke Zdravka Marića i njegov odlazak iz Vlade kao i arbitražu pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu a prema kojoj je Hrvatska izgubila spor s Molom te će morati platiti pozamašan novčani iznos.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

 

Početak srpnja nije iznevjerio niti ove godine. Najprije je daleke 2009. godine ostavku bez ikakvog obrazloženja podnio tadašnji predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader, a sada je početak srpnja označen s još jednom ostavkom bez pravog objašnjenja, ona ministra u ostavci, Zdravka Marića.

Ovaj posljednji bijeg iz Vlade dijelom je zasjenio još jednu veliku i važnu nacionalnu temu, događaj koji spaja i bivšeg premijera i uskoro bivšeg ministra financija – arbitraža pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID). Njihovom je presudom utvrđeno da Hrvatska mora platiti MOL-u vrijednost skoro još jednog Pelješkog mosta. I dok je prvi akter prema sudskoj presudi „predao“ upravljačka prava MOL-u nad nacionalnom naftnom kompanijom, drugi nije ispunio dano obećanje prije skoro šest godina koje je u njegovoj nazočnosti dao aktualni predsjednik Vlade, Andrej Plenković. Obećanje o preuzimanju i otkupu udjela od MOL-a bila je samo atraktivna PR akcija koju se eksploatiralo s vremena na vrijeme.



 

Na veliku žalost nije bilo mudrosti niti dovoljno političke hrabrosti da se u puno povoljnijim i stabilnijim uvjetima od ovih u kojima sada živimo, još prije 6 godina za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, koju su činili HDZ i Most, iznađe puno bolje i financijski podnošljivije rješenje s Mađarima od ovoga što sada imamo i što pratimo u ovoj arbitraži. Pokušaj nagodbe je srušio Most iz nerazumijevanja i neznanja koje sada dolazi na naplatu hrvatskim poreznim obveznicima u vrijednosti od oko 250 mil. američkih dolara (presuđeni iznos arbitražne odluke koji uključuje i kamate). Politički egzibiocionizam i populizam možda mogu donijeti trenutačne političke probitke i pokoji postotak rejtinga pojedincu ili njihovoj stranci, ali dugoročno donosi veliku štetu državnoj riznici i nacionalnim interesima.

Prema riječima Ivan Penava, predsjednika Domovinskog pokreta, državotvorni stav prema energetskoj politici, naftnoj industriji i poslovanju s plinom podrazumijeva upravljačku odgovornost i nacionalnu mudrost uključenih aktera koje ovi nisu pokazali u ključnim trenucima za našu zemlju. Takvo njihovo držanje ima svoje financijske učinke i štetu, ali i i dugoročne posljedice na energetsku (ne)ovisnost.

Danas govoriti o nacionalnoj suverenosti a pri tom rasprodati nacionalne energetske resurse je samo prazna politička priča koju mogu raspredati oni kojima ozbiljno manjka domovinski duh. Pozivam sve one koji su činili i čine pogreške u odnosu prema INA-i, da se javno ispričaju za propust činjenja ali i propust ne činjenja.

Sada je trenutak da se u teškim ekonomskim uvjetima i nadolazećoj energetskoj i ekonomskoj krizi traži mudro i održivo rješenje koje će biti državotvorno i usklađeno s nacionalnim interesima – zaključio je u svojoj izjavi Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI