DOLENEC PREDSTAVILA KOMPENZACIJSKE MJERE ZA RODITELJE ODGOJITELJE: ‘Dvije mjere odnose se na edukaciju korisnika, a dvije na zapošljavanje’

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Kompenzacijske mjere za korisnike mjere roditelj odgojitelj, koju će od rujna 2023. postupno početi ukidati predstavila je u srijedu zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec.

Te bi mjere trebale olakšati korisnicima prilagodbu na smanjenje i ukidanje mjere roditelj odgojitelj. Bile su jedna od spornih stavki prilikom posljednje odluke suda o nezakonitosti izmjena ove mjere, na koju je do sada iz gradskog proračuna potrošena 2,1 milijarda kuna, objavio je N1.

Dolenec je rekla kako je “glavna kompenzacijska mjera izgradnja novih vrtića i upis djece u vrtiće jer prošla vlast nije dovoljno ulagala u izgradnju mreže vrtića”.

Dodala je da se na tu mjeru i ove godine izdvaja pola milijarde kuna.

Dvije su mjere usmjerene na edukaciju korisnika, a još dvije na zapošljavanje.



Dolenec je predstavila ove mjere:

Prva mjera

Omogućit ćemo korisnicima da upišu bilo koji program osposobljavanja na Pučkom otvorenom veleučilištu, grad će to sufinancriati s 2/3 iznosa, korisnici će se morati obvezati da će to i završiti. Od 15. rujna bit će na stranicama POU-a objavljenje sve informacije. Napominjem da i Zavod za zapošljavanje ima neke programe, ali ne mogu koristiti oni koji su u mjeri.

Više od 150 programa je na POU-u, sva moguća zanimanja, od dizajnera, do programera. To je prva i čini mi se najobuhvatnija mjera koja može pomoći pri povratku na tržište rada.

Druga mjera

Ako se netko odluči pokrenuti vlastiti posao, Plavi ured će pomoći s edukacijom kako to napraviti i imat će mentoriranje. Program će se nuditi i online, od 15. rujna na stranicama Plavog ureda bit će sve informacije i kontakti.

Treća mjera

Jedna potpora je za samozapošljavanje korisnika. HZZ provodi taj program, ali za to morate biti nezaposleni i morate imati maksimalni primitak od 2600 kuna. Znači roditelji odgojitelji ne mogu biti unutra. Korisnicima će naknade pasti na te razine sljedeće ljeto.

Četvrta mjera

Potpora za obrtništvo, tradicijske i deficitirane obrte. Dodali smo u kriterij bodovanja da ako ste samozaposleni ili ste korisnik mjere roditelj odgojitelj ide veći iznos potpore. Iznos potpore je veći ako ste vi korisnik mjere ili zaposlite korisnika mjere.

Na kraju je naglasila kako se sve mjere odnose na sljedećih godinu dana dok prvi korisnici ne izađu iz mjere.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI