DOLAZE TEŠKI DANI ZA PLENKOVIĆA: Čak i ako pobijedi Kovača, ne piše mu se dobro

Foto: Cropix

Premijer Andrej Plenković odabrao je taktiku za unutarstranačke izbore u HDZ-u. Naime, nakon što je predstavio vlastiti tim i program, ratove koji su donedavno nagrizali vladajuću stranku, pa i same izbore za rukovodeću poziciju u stranci, naprosto je odlučio gurnuti pod tepih i privremeno ignorirati.

No, to što Plenković ignorira borbu za fotelje u HDZ-u, ne znači da se u toj stranci procesi sami po sebi ne odvijaju. Shodno tome, javnost je imala priliku svjedočiti vrlo burnim ratovima u HDZ-u, koji se podijelio na blok šefa Plenkovića i blok Mire Kovača. A unutar tih podjela među dvama pretendentima na šefovske pozicije, stranka se podijelila i ideološki. Plenkoviću trenutno u unutarstranačkom srazu u prilog idu ankete prema kojima u borbi za još jedan mandat pobjeđuje s velikom prednošću, a nije naodmet ni razgranata potpora koja na adresu aktualnog šefa stranke stiže sa svih strana.

Ali, znači li to da Plenković može odahnuti i da se ne mora brinuti o rezultatu unutarstranačkih izbora? Teško! Iza Plenkovića je iznimno turbulentno razdoblje praćeno porazom na predsjedničkim i debaklom na europskim izborima. Njegovu Vladu obilježile su brojne afere, rekonstrukcija i odlasci ministara, a svjedočili smo i prosvjedima, kao i odustajanjima od senzacionalno najavljivanih reformi poput, primjerice, one mirovinske.

Sve su to utezi s kojima premijer ulazi u izbornu godinu, u kojoj neće snage odmjeravati samo sa Kovačem, već i s Davorom Bernardićem, na parlamentarnim izborima u rujnu kada, i ako ostane na čelnoj poziciji u stranci. Bilo bi naivno već sada otpisati Plenkovića kao nekoga tko nema šanse na unutarstranačkim pa i parlamentarnim izborima, no kako god da se situacija oko dvaju izbora, koji su pred njime razvila, činjenično je stanje da za njega dolazi teško razdoblje u kojem će se testirati premijerova odlučnost, koja nerijetko izostane. Razdoblje je to koje će uvelike utjecati na ugled njega kao političara, ali i na HDZ u cijelosti.

Ne mora Kovač pobijediti na unutarstranačkim izborima da bi Plenković bio u problemu, dovoljno je da Ivan Penava postane zamjenik šefa stranke, za što ima velike šanse. Dođe li do toga, Plenkoviću će to u najmanju ruku otežati upravljanje strankom, u čije potpredsjedničke fotelje bi, po svemu sudeći, također mogli zasjesti ljudi iz suparničkog stožera, točnije Davor Stier, Brkić i Tolušić, što će dodatno umanjiti Plenkovićevu moć, pa stoga sve i da pobjedi na izborima u stranci, ta pobjeda neće biti nešto što će moći zacementirati i na što će se moći osloniti s potpunom sigurnošću.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI