DOK JE STIER U NEMILOSTI PLENKOVIĆA, MAJKA MU KOPA PO CRNOJ PROŠLOSTI: Održala je predavanje o masakru na Bleiburgu koje je mnoge diglo na noge

Marko Prpic/PIXSELL

Otkako se na HDZ-ovim unutarstranačkim izborima našao u timu Mira Kovača koji se suprotstavio premijeru Andreju Plenkoviću, bivši ministar vanjskih poslova i nekoć perspektivni HDZ-ov europarlamentarac Davor Ivo Stier nestao je iz javnog prostora.

Premijer Plenković smilovao se pa mu je na parlamentarnim izborima dao mjesto na stranačkim listama koje mu je osiguralo saborsku fotelju, sada se pak Stier nada da će ga Plenković i predsjednik pomilovati te da će zastupničku fotelju zamijeniti onom diplomatskom u Vatikanu, no sve to daleko je od onoga što se od njega očekivalo. Mnogi su u njemu vidjeli budućeg predsjednika HDZ-a, pa i potencijalnog premijera s konzervativnim predznakom, međutim, trenutak krive procjene i prevelika ambicija koja se u konačnici nije pokazala opravdanom doveli su do toga da Stier danas djeluje na marginama hrvatske politike, što mu zasigurno ne laska.

Dok Stier djeluje na marginama, njegova majka marginalizirati se ne da pa je nedavno uzburkala duhove govorom o genocidu na Bleiburgu, odnosno predavanjem od 50-ak minuta koje je koncem rujna održala u dalekoj Argentini. Na predavanju “La masacre de Bleiburg”, odnosno “Blajburški masakr”, profesorica Maja Lukač-Stier više je puta spomenula blajburški genocid pozivajući se na knjigu koju je prošle godine u toj zemlji objavila Carmen Vrljičak.


Kako je sama rekla, Lukač-Stier na to je predavanje pozvana i za njega se pripremala nekoliko dana surfajući internetom, u svojem se govoru pozvala i na istraživanje hrvatske povjesničarke Martine Grahek-Ravančić, autorice djela “Bleiburg i križni put 1945. – Histrografija, publicistika i memoarska literatura”, a pod sličnim nazivom ova je povjesničarka obranila svoj magistarski rad, i to pod mentorstvom Ive Goldsteina. Stierova je majka Argentince upoznala s tisućama ljudi koji su toga dana, 15. svibnja 1945., stradali na blajburškom polju, govorila je o tisućama ubijenih hrvatskih vojnika i civila, upozorila je i kako moramo pamtiti istinu o ubijenima na Bleiburgu, no te njezine riječi nisu najbolje sjele najpoznatijem hrvatskom Argentincu Dragi Pilselu, koji prije svega u slučaju Bleiburga osporava pojam genocida tvrdeći da ga ondje nije bilo.

Pilsel Stierovoj majci spočitava površnost. 

“Rekao sam sebi ma nije valjda, neće tako ugledna profesorica filozofije koja je 1995. postala članicom Papinske akademije sv. Tome Akvinskog kao prva Hrvatica i treća žena koja je postala članicom te prestižne akademije osnovane 1879. sebe tako osramotiti. Ipak je, nažalost, osramotila i sebe i hrvatsku zajednicu u Buenos Airesu kojoj s ponosom pripadam”, poručuje Pilsel koji izlaganje Stierove majke naziva skandalom i zbog toga što je pristala na aranžman između njezine Akademije i desničarske organizacije Cruz del Sur, čije je moderiranje predvodio akademik Jose Gerardo Palacios Hardy. predsjednik Akademije na kojoj djeluje gospođa Lukač-Stier koja je, uz ostalo, govorila o prešućivanju Bleiburga, što je također zasmetalo Pilselu, baš kao što mu je trn u oku i to što Lukač-Stier optužuje partizane za šutnju.

Pamćenje je ono što prema profesoričinim riječima održava istinu. No kada već govorimo o Stierovoj obitelji, treba podsjetiti da je Stierov otac Ante rođen u Osijeku, školovao se u Buenos Airesu, gdje je postao ugledni alergolog koji je dogurao sve do pozicije ravnatelja bolnice. Za to vrijeme majka Maja Lukač-Stier postala je filozofkinja i cijenjena profesorica na Katoličkom sveučilištu u Buenos Airesu. Ona predaje antropološku filozofiju na katoličkom Sveučilištu Santa Maria de los Buenos Aires, a od 1995. godine članica je Papinske akademije sv. Tome Akvinskog, osnovane 1879. godine, čime je postala treća žena, ali i prva Hrvatica na Akademiji.

Zanimljivo je kako se Stierova majka poznaje s aktualnim papom Franjom, njih su dvoje živjeli u istoj četvrti, a kao nadbiskup, papa joj je na neki način bio šef jer je bio kancelar Katoličkog sveučilišta u Buenos Airesu, odnosno potvrđivao je njezina akademska zvanja. Obitelj Stier živjela je u četvrti Floer, gdje je Davor Ivo odrastao u okruženju koje uistinu jest slavilo utemeljenje NDH pa je i Ivo kao dječak redovito išao na proslave 10. travnja.

 

S vremenom se kroz Tuđmanovu politiku nacionalnog pomirenja distancirao od NDH, što je u jednom intervjuu i sam priznao. Mladi je Stier u Hrvatsku prvi put došao u svibnju 1990., kada je intervjuirao pokojnog Tuđmana za argentinske novine, izvještavao je i za El Cronista nekoliko tjedana prije pada Vukovara, u Hrvatskoj se tada zadržao nekoliko mjeseci, nakon čega se vratio u Argentinu, gdje je nastavio studij te završio politologiju, međunarodne odnose, a zatim i novinarstvo.

U Hrvatsku se Stier vraća šest godina poslije, a te 1996. Tuđman odlikuje njegove roditelje Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana. Gotovo u isto vrijeme mladi Stier dobiva posao u Ministarstvu vanjskih poslova, počinje raditi u hrvatskim veleposlanstvima, gdje ga primjećuje Ivo Sanader koji ga 2009. imenuje savjetnikom za vanjsku politiku. Svojim savjetnikom imenovala ga je poslije i Kosor, no u kasnijim sukobima između Karamarka i bivše premijerke Stier, prema riječima Jadranke Kosor, zauzima Karamarkovu stranu, ali unatoč tome, u trenutku kada su je izbacivali iz stranke, on je bio jedan od rijetkih koji je tvrdio kako je to pogrešna odluka.

U međuvremenu Stier postaje saborski zastupnik, a potom i zastupnik u Europskom parlamentu, gdje je odlično surađivao sa SDP-ovim Toninom Piculom zalažući se za prava Hrvata u BiH.

U tom se istom Bruxellesu zbližava s premijerom Plenkovićem, kojemu je držao stranu u vrijeme HDZ-ova puča i eliminacije Karamarka s kojim Stier nikada nije kliknuo. Poslije Stier ulazi u Plenkovićevu vladu kao ministar vanjskih poslova, no kako koalicija s Mostom nije dugo potrajala, tako se ni Stier nije dugo zadržao u Plenkovićevoj vladi koju napušta u trenutku kada se ovaj odlučio koalirati s HNS-om.

Već je tada u HDZ-u počela marginalizacija Stiera pa je umjesto njega stranački statut pisao mladi Ressler. Uviđajući da za njega u Plenkovićevu timu nema mjesta, Stier se okreće suradnji s Milijanom Brkićem, s kojim je do tada bio na ratnoj nozi, no priča s unutarstranačkim izborima okrenula se očekivano u Plenkovićevu korist, a Stier iz nje izlazi kao najveći gubitnik jer za razliku od svih koji su aktualnom premijeru konkurirali, on se u javnom prostoru spominjao kao političar pred kojim stoji sjajna budućnost. Sjaj je s te sjajne budućnosti nestao, a Stier se danas nada da će krenuti stopama svoje majke, put Vatikana, u diplomatsku fotelju o kojoj se moraju usuglasiti Plenković i Milanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI