DODIK SPAŠAVA VUČIĆA: Predložit će da i BiH svoju ambasadu preseli iz Tel Aviva u Jeruzalem!

Ivica Galovic/ PIXSELL

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je na posebnoj sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske iznenada najavio da će već danas Predsjedništvu BiH uputiti zahtjev da BiH ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva premjesti u Jeruzalem, javlja Klix.ba.

Milorad Dodik time, smatraju tamošnji mediji, evidentno priskače u pomoć Srbiji, odnosno Aleksandru Vučiću koji se pred Donaldom Trumpom obavezao da će Ambasadu Srbije premjestiti u Jerusalem.

“Ja ću uputiti Predsjedništvu BiH zahtjev da donese odluku i izmjesti Ambasadu BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, jer očigledno je da je to visoki interes Sjedinjenih Američkih Država. Zamislite, kao jedino pitanje na relaciji Beograd – Priština stoji ambasada u Jerusalemu. A zašto mi ne bismo tako uradili onda, tako da ću ja to predložiti, danas ću to već uputiti, a zgodna je prilika jer dolazi i američki diplomata Matthew Palmer, smatram da je to zgodna prilika da mu kažem to”, rekao je Dodik.

Točku sporazuma nitko nije očekivao, što se najbolje očituje u reakciji srpskog predsjednika Aleksandra Vučića prilikom potpisa sporazuma kada je to spomenuto. Srbija će tako biti među pet država u svijetu koje svoje ambasade premještaju u Jeruzalem, a to otvara brojna druga pitanja u odnosima s Palestinom.

Klix nadalje piše da su male šanse da se takvo nešto dogodi s obzirom na to da druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić izvjesno neće podržati takvu odluku.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI