DODIK OPET IMA IDEJE: ‘Muslimanima bi bilo bolje da imaju svoju državicu, a Hrvati svoju Herceg-Bosnu’

Foto: Cropix

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, govorio je o pokušaju vraćanja nadležnosti na nivo entiteta te ponudio svoje viđenje kako bi se teritorij države trebao podijeliti između tri etničke grupe u BiH. Izjavio je da bi bilo najbolje da Hrvati imaju Herceg-Bosnu.

Dodik misli da, bez obzira na to kakve su presude Ustavnog suda ili odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, manji entitet Republika Srpska nastavlja svojim putem, prenosi Klix.

“Znamo kako se treba ponašati, mi ćemo razvijati svoja prava, tome ništa ne može ni ovaj lažljivi Schmidt. On neka piše što god hoće, mi ćemo raditi svoj posao”, komentirao je Dodik i naglasio da je sve ono što Schmidt radi “kriminalan posao” iako misli da tako spašava BiH.

“Smatram i da bi muslimanima bilo bolje da imaju tamo svoju državicu, državu što oni perspektivno zovu Bosna, a da ona Herceg-Bosna bude na prostoru gdje i sada funkcioniraju njihove službe, Elektroprivreda HZHB do Pošte Herceg-Bosne, to bi trebalo biti nešto o čemu će Hrvati odlučivati. I da bi mi s čistim računima bolje surađivali nego što surađujemo ovako”, izjavio je Dodik.

Dodik kaže da se trenutno BiH pokušava održati djelovanjem stranaca koji stvaraju institucije bez autoriteta. “I oni samo služe da bi nekoga zaustavljali, kao što nas sad zaustavljaju za izgradnju HE Buk Bijele, aerodroma u Trebinju i plinovoda. Čitav svijet se bori za energetske izvore, a nama ne daju da to realiziramo, samo zato da bi u Sarajevu, tom prokletom gradu za Srbe, dobili dozvole da se ispod Drine samo prođe 100 do 200 metara”, rekao je Dodik, prenosi Klix.Facebook Comments

Loading...
DIJELI