DODIK IDE DALJE! Najavljuje zasebnu vojsku, policiju i obavještajne službe RS-a

Foto: Wikimedia Commons

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovno najavljuje nove korake usmjeru osamostaljenja Republike Srpske.

Nakon već spominjanog stvaranja vlastite vojske, Dodik sada govori i o raskidu suradnje sa saveznim oružanim snagama te policijskim i obavještajnim institucijama, kao i stvaranju etnitetskih pandana tim institucijama.

Naime, uoči sjednice vrha njegovog SNSD-a, novinarima u Banjoj Luci Dodik je rekao da će potkraj listopada ili početkom studenog ta stranka parlamentu RS-a proslijediti prijedlog odluka kojima bi se odbilo sudjelovanje u oružanim snagama države, državnim policijskim agencijama i obavještajnoj službi (OSA) te Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

Pojasnio je da bi to značilo da će RS istodobno formirati svoje slične institucije koje bi bile pandan državnima te ustvrdio da to ne bi bio korak prema razbijanju teritorijalnog integriteta BiH, nego “vraćanje suvereniteta RS-u”.

“Nećemo se povući pred prijetnjama i sankcijama… Naša je procjena da u ovom trenutku nema natrag”, rekao je Dodik.



Izravno rečeno, Dodik traži stvaranje vlastite vojske, policije i obavještajne službe, potpuno neovisne o saveznim institucijama.

No, takvim idejama oporba nije pružila podršku, a agresivne izjave vide i kao pokušaj prikrivanja afera za koje su odgovorni njegovi stranački kadrovi, poput recentne ‘afere kisik’.

Naime, iz oporbenog PDP-a, odmah su reagirali najavom da Dodik na njihovu potporu u provedbi ovakvih planova ne može računati.

“Prijedlozi Milorada Dodika i SNSD-a, koji najavljuju radikalne mjere, nemaju ničiju potporu i očevidno je da za cilj imaju stvaranje sukoba i političkog kaosa u Republici Srpskoj i BiH”, stoji u reagiranju predsjedništva PDP-a.

Dodali su još i da bi prioritet parlamenta RS-a morala biti borba protiv korupcije u svim dijelovima društva te procesuiranje osoba koje su u to umiješane.

Tvrde kako Dodik svoje radikalne prijedloge iznosi u trenutku kada je otvorena ‘afera kisik’. Naime, zdravstveni sustav koji je pod nadzorom Dodikovih kadrova odgovoran je za liječenje teško oboljelih od covida industrijskim, umjesto medicinskim kisikom.

“Posebice tražimo jasne odgovore u aferi Kisik, koja je šokirala i uznemirila javnost, jer je, prema dostupnoj dokumentaciji, RS godinama nabavljala lijek medicinski kisik od neovlaštenih tvrtki koje nisu imale dozvolu za promet lijekova, čime su ugroženi životi i zdravlje velikog broja ljudi u svim dijelovima RS-a”, naveli su iz PDP-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI