DOBRO OBRATITE PAŽNJU NA JEDAN VAŽAN DETALJ: U sjeni se već formira velika koalicija?

Foto: Cropix

Suradnja između HDZ-a i Domovinskog pokreta moguće je pod uvjetom da Andrej Plenković ne bude premijer, preciziralo se nedavno iz političke opcije na čijem je čelu Miroslav Škoro. Ta se precizna do te mjere uvriježila među pripadnicima Škorina pokreta, da je teško više mogu povući.

Škoro je svoj ultimatum postavio tri tjedna prije izbora, a premda na djelu političke arene takav zahtjev smatraju neozbiljnim te ga uspoređuju s onim Mostovim koji je na čelo HDZ-ove vlade doveo Tima Oreškovića, dojam je da se Škoro ipak nema namjeru pokolebati.

”Pa sam je Plenković izjavio da HDZ ne može biti talac jednog čovjeka, pa onda ne bi trebalo biti spora oko Plenkovića i toga da odstupi s pozicije premijera”, komentiraju naši sugovornici iz Škorina pokreta, dok u vladajućoj stranci podsjećaju da je baš Plenkovićeva opcija odnijela pobjedu na unutarstranačkim izborima te da su Škorini zahtjevi stoga nerealni.

Kao da je znao što ga očekuje, Plenković je svoj tim u HDZ-u formirao s ljudima raznih profila i orijentacija pa tako uz njega čvrsto stoji general i ministar branitelja Tomo Medved koji slovi za stranačkog konzervativca, dok je s druge strane tu i nešto liberalniji Davor Božinović. Po istom principu po kojem je slagao tim svojih najbližih suradnika, šef Vlade formirao je izborne liste na kojima su se ukazali i pripadnici unutarstranačke oporbe, koji će s Plenkovićem djeliti i potencijalni uspjeh, ali i potencijalni neuspjeh.

S obzirom na to da je Plenković u vrh HDZ-a inflirtrirao svoje ljude, a osim toga, i s obzirom na njegov tvrdi karanter i sposobnosti političkog manevriranja teško da se HDZ može upustiti u avanturu rušenja svojega predsjednika, kako bi se na taj način izašlo u susret Škori, koji je svoj stav iznio uoči izbora. Ukoliko nakon izbora doista pristane na suradnju sa Plenkovićem koji bi se našao u ulozi premijera to bi označilo smrt za tek rođeni Škorin pokret, na što ekipa koja se ondje okupila teško može pristati, pa zato zapravo niti jednoj političkoj opciji, uključujući i onu Škorinu ne ostaje previše prostora za manevre.



Jedna od mogućih opcija u slučaju da ni SDP, ni HDZ ne prikupe dovoljno potpisa za formiranje nove vlade svakako su i novi izbori, koji će se zbog situacije s koronavirusom, ali i zbog problema koje koronakriza nosi po gospodarstvo pod svaku cijenu nastojati izbjeći. Ponavljanje izbora ne ide u prilog HDZ-u, jer bi ih Škorin pokret mogao optužiti za propast pregovora, a novi izlazak pred birače ujedno označava i novu neizvjesnost.

Opcija koja se također može razmatrati kao potencijalna jest i ona da HDZ u svoj blok pridobije neke zastupnike sa Škorine liste, no u Domovinskom pokretu za sada tu opciju s gnjušanjem odbacuju. Nije nemoguće da se Most prikloni SDP-u, ta uostalom i sami su priznali da su neke pregovore već vodili, no s obzirom na trenutni sastav Mosta malo je vjerojatno da bi taj plan mogao biti ostvaren stoga HDZ-u preostaje velika koalicija sa SDP-om, koju u kriznim vremenima i neće biti pretjerano teško objasniti biračima. Mogu tako primjerice po uzoru na ratno doba formirati Vladu nacionalnog jedinstva, a u slučaju da uspiju postići konsenzus mogu se pozvati i na primjere zemalja poput Njemačke.

Situacija s koronom je neizvjesna pa bi baš ona objema strankama mogla poslužiti kao paravan za veliku koaliciju, u tom bi slučaju HDZ uspio sačuvati svoje kadrove na rukovodećim pozicijama u raznim agencijama i državnim tvrtkama. Uspješno bi se dogovorili i oko podjele ministarskih fotelja, možda čak i daleko lakše no što je to slučaj s malim strankama velikih apetite te bi u konačnici i jedna i druga strana iz te suradnje mogla izaći kaz zadovoljna. Kampanja koja se trenutno vodi daje naslutiti da baš takav scenarij, Plenković i Bernardić ne napadaju se ni izbliza onako agresivno, kao što su agresivni njihovi napadi na Škoru, štoviše, reklo bi se da ovaj dvojac vodi umjerene, uobičajene ratove koji nisu nepremostivi.

U konačnici moguće je da obe stranke taj scenarij drže na rezervi te da blaga kampanja nije tek puka slučajnost.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI