DOBRA VIJEST ZA UMIROVLJENIKE: Ministar Aladrović najavio za koliko će se kuna povećati prosječna mirovina

Foto: Pixabay

Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike rekao je u petak, 20. kolovoza, da će zbog usklađenja mirovine u Hrvatskoj biti u porastu za 2,5 posto čime će prosječna mirovina porasti za nešto više od 68 kuna, piše Dnevno.hr.

“Danas smo dobili podatke Državnog zavoda za statistiku, koji se odnose na kretanje cijena i kretanje plaća, i na temelju tih podataka formirali smo usklađenje od gotovo 2.5 posto”, rekao je Aladrović koji je boravio na otvaranju Sportskih igara mladih.

Najavio je da će se prosječna mirovina povećati od 1. srpnja za 68 kuna te dodao kako je to najveći porast mirovine temeljem usklađenja od 2018. godine. Uvećane mirovine korisnicima će biti isplaćene u rujnu, s mirovinom za kolovoz te s razlikom za srpanj.

“Možemo biti zadovoljni tim usklađivanjem, to je rezultat mirovinske reforme iz 2019. te rada vlade jer su svi ovi pokazatelji povezani s gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj”, ocijenio je ministar.

Na pitanje može li prosječni umirovljenik biti zadovoljan s povećanjem od 68 kuna Aladrović je odgovorio kako je to pitanje kod svakog usklađenja, no da se vlada trudi i čini sve da ono bude više.



“Podaci govore da imamo relativno visoka usklađenja, pogotovo u odnosu na one ranije periode, i činit ćemo sve da to tako bude i ubuduće”, kazao je.

Najavio je i da će vlada redefinirati mirovine koje nisu adekvatne, poput obiteljskih mirovina, za koje se uskoro uvodi novi model, što će povećati njihov iznos.

Istaknuo je i da je u proteklih pet godina najniža mirovina povećana za više od 23 posto, prosječna za 18 posto, a u posljednjih godinu dana porast mirovina iznosi gotovo pet posto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI