DOBRA VIJEST ZA HRVATSKE POTROŠAČE: Ograničava se kamatna stopa na minus na tekućim računima

Foto: Davor Pongracic/CROPIX

Zastupnik Europskog parlamenta iz redova Europske pučke stranke Tomislav Sokol kazao je kako je dobra vijest za potrošače u Hrvatskoj da se na iznos prešutnog prekoračenja na tekućim računima primjenjuje ograničenje efektivne kamatne stope, kao i za dopuštena prekoračenja.

“Banke danas počinju primjenjivati ograničenja efektivne kamatne stope na postojeća prešutna prekoračenja, a to će u praksi značiti niže troškove ‘minusa’ na tekućim računima. Radi se o značajnom sniženju s obzirom na to da je prema podacima Hrvatske udruge banaka prosječna kamatna stopa na prešutna prekoračenja do sad iznosila 10,97 posto, a od danas će ona iznositi maksimalno 7,31 posto”, stoji u priopćenju EPP-a.

Dodaje se kako se pravila Memoranduma primjenjuju do stupanja na snagu zakona kojim se uređuju pitanja prekoračenja.

“Osim snižavanja kamatne stope, Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu donosi i druge pogodnosti za potrošače, od kojih je svakako najznačajnija ta da će banke morati najkasnije do 30. rujna iduće godine ponuditi potrošačima prelazak iz prešutnog u dopušteno prekoračenje koje je povoljnije za potrošače”, naglašava Sokol.

Ističe i kako je prijedlog bio da bi banke bez prethodne najave ili davanja mogućnosti obročne otplate mogle zatražiti povrat minusa, što predstavlja pravnu nesigurnost za potrošače i izlaže ih neproporcionalnom riziku.



“Drugim riječima, ništa ne bi sprječavalo banke da sutra ukinu minuse i zatraže povrat dugovanja s osnove prekoračenja. Zato sam uložio amandmane koji će potrošačima zajamčiti pravnu sigurnost jer banke neće moći tek tako ukinuti prekoračenje već će o tome morati potrošače obavijestiti u razumnom roku te im ponuditi mogućnost obročne otplate”, objasnio je.

“Veseli me što Memorandum o razumijevanju ide upravo u tom smjeru. Dodatno, važno je istaknuti da novim pravilima o potrošačkom kreditiranju zabranjujemo i jednostrano povećanje limita prekoračenja na računima. Takva praksa u nekim slučajevima dovodila je do još većeg zaduženja potrošača koji često nisu ni znali da raspolažu s povećanim limitom zaduženja na računima”, stoji u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI