DOBORNIĆ PRIPREMA OKRUGLI STOL: Želi raspravu o reguliranju izvansudskih aktivnosti sudaca

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić poziva državna tijela i zainteresiranu javnost na okrugli stol kako bi se raspravljalo o reguliranju izvansudskih aktivnosti sudaca poput plaćenih predavanja ili sudjelovanja u arbitražama.

Uputio je dopis u kojem traži raspravu o mogućem usavršavanju propisa i sudačkog etičkog kodeksa Dobronić je uputio Udruzi hrvatskih sudaca, Državnom sudbenom vijeću, Ministarstvu pravosuđa i Saboru, ali i udrugama Centru za demokraciju i pravo te Hrvatskom novinarskom društvu.

“Predsjednik Vrhovnog suda sa zadovoljstvom primjećuje da je najveći dio anketiranih sudaca dao odgovore na postavljena pitanja što je predsjedniku omogućilo dobar uvid u stanje stvari”, priopćio je najviši sud te dodaje kako je Dobronić dobio i iscrpne podatke od predsjednika vrhovnih sudova europskih zemalja o zakonodavnom okviru kao i praksi postupanja sudaca u drugim državama kada su u pitanju izvansudske aktivnosti.

U dopisu Dobronić izražava nadu da će njegova inicijativa za održavanje okruglog stola biti prihvaćena “jer je u regulaciji ovih važnih pitanja koja izravno utječu na ugled sudbene vlasti Hrvatska vjerojatno unutar EU-a najlošija” i ima sustav koji je “vrlo općenit i u visokom stupnju podnormiran”.

U upitniku koji je početkom veljače poslao svim županijskim i visokim sudovima Dobronić je tražio odgovore na devet pitanja kako bi se vidjelo ostvaruju li prihode od izvansudskih aktivnosti te, ukoliko ostvaruju, je li riječ o sudjelovanju u arbitražnim sudovima, savjetovanjima, edukacijama, predavanjima ili autorskim honorarima.



Većina sudaca odgovorila je na upitnik, ali dio ih se javno usprotivio.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI