DOBAR POSAO MINISTARSTVA OBRANE S ORUŽJEM ZA UKRAJINU: Donirali smo stare sovjetske topove i uskoro ćemo imati nove Pantzerhaubitze! Zašto onda nisu u Ukrajinu poslali i prastare helikoptere?

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Hrvatska je Ukrajini poslala novu pomoć u naoružanju. Već prije nekoliko tjedana na Maclju su uočeni tegljači na kojima su bili topovi. Odmah su počela nagađanja kako je riječ o oružju koje ide za Ukrajinu. Nedavno je i ukrajinska strana potvrdila kako su iz Hrvatske primili 15 vučnih topova M-46 kalibra 130 mm. Druga je to, značajnija, vojna pomoć Ukrajini iz Hrvatske. Prvi paket pomoći otišao je još početkom ožujka, kada je u Ukrajinu otpremljeno oružje i streljivo u vrijednosti od 124 milijuna kuna.

U tom prvom paketu pomoći nalazilo se osam tisuća automatskih pušaka s pripadajućim streljivom. Ukrajina već dulje vrijeme apelira na NATO kako su im hitno potrebni novi topnički i raketni sustavi zbog disbalansa u odnosu na rusku vatrenu moć. Stoga je i razumljivo što posljednji paketi pomoći koji sa zapada stižu u Ukrajinu obuhvaćaju uglavnom raketne i artiljerijske sustave. Svoj udio u opremanju ukrajinskih artiljerijskih jedinica posljednjom isporukom dala je i Hrvatska. Prema dostupnim informacijama, HV je u skladištima imao oko 80 tih topničkih sustava. Posljednja provjera stanja streljiva bila je 2015., a u vojnim skladištima nalaze se i veće količine zaliha streljiva koje će, sasvim sigurno, put Ukrajine za doniranim topničkim sustavima.

Katastrofalna izvedba

Iako Hrvati gaje simpatije za Ukrajince koji su se našli pod brutalnom agresijom, kao nekada i RH, ipak nisu svi bili sretni zbog odlaska oružja iz zemlje. Ne zbog toga što se ne želi pomoći Ukrajini, nego zbog činjenice što još nije jasno koji će sustavi nadomjestiti donirane topove. Iako zastarjeli i neperspektivni, što je potvrdio i plan dugoročnog razvoja, ti topovi stavljeni su u rezervu i njima su se trebale opremiti pričuvne, domobranske, pukovnije. Upravo je nedostatak komunikacije između MORH-a i javnosti glavni izvor nepovjerenja prema potezima Ministarstva jer Hrvati i na hladno pušu kada je njihovo oružje u pitanju.

Uostalom, već im je jednom oružje bilo oteto. Možda Ministarstvo i ministar imaju najbolje namjere, međutim, izvedba, zbog nedostatka komunikacije, ostaje katastrofalna. Ministar Banožić je prilikom proslave vojno-redarstvene akcije Oluja izjavio kako će RH dobiti, između ostalog, dodatne topničke sustave 155 mm. Prije i poslije te izjave nismo imali nikakvu informaciju da RH pregovara o nabavi dodatnih topničkih sustava 155 mm. Odmah nakon što se pojavila informacija o donaciji topova M-46 Ukrajini, pojedini analitičari povezali su izjavu ministra Banožića o nabavi dodatnih Pzh 2000 haubica s tom donacijom.



Naime, njemačka vlada pokrenula je program kojemu je cilj opremanje ukrajinske vojske sovjetskim oružjem iz istočne Europe. Formiran je fond iz kojeg će se financirati nadomjestak oružja koje odlazi u Ukrajinu novim sustavima, vrlo vjerojatno proizvedenim u njemačkim tvornicama. Pragmatični Nijemci tako će ispuniti svoju moralnu obvezu pomoći narodu koji se suočava s agresijom, ali će i uposliti vlastitu vojnu industriju. U kontekstu tog programa treba sagledati i izjavu ministra Banožića o dodatnim samohodnim haubicama 155 mm, ali i otpremanje hrvatskih topova M-46 u Ukrajinu. Slovenija je nedavno u Ukrajinu, u sklopu navedenog programa, isporučila 35 BVP M-80 A, proizvedenih još u Jugoslaviji. Zauzvrat, Slovenci očekuju moderne njemačke tenkove Leopard 2 te oklopna vozila Puma i Boxer.

Prema nekim informacijama, slovenska vojska je u Ukrajinu već poslala i dio svojim tenkova M-84. Odmah nakon slovenskog dogovora s Nijemcima predlagao sam u jednom tekstu, objavljenom u tjedniku, da RH slijedi primjer Slovenije i Ukrajini donira dio od svoje flote BVP M-80. Naime, HV u svom sastavu ima 128 vozila tog tipa, a odavno je donesena odluka kako ih se ne isplati modernizirati. S obzirom na ugovorene Bradleye koji bi uskoro trebali početi pristizati u RH te broj Patrija koje posjedujemo, M-80 će se uskoro početi povlačiti iz službe. Ovo je prilika da za njih dobijemo modrena njemačka oklopna vozila. Plan MORH-a i Vlade, zasad, očito je zamjena topničkih sustava i povećanje paljbene moći artiljerijskih jedinica.

Stari helikopteri

Ono o čemu bi svakako trebalo razmisliti jest budućnost Mi-8 helikoptera HRZ-a. Ti sovjetski helikopteri u sastavu su HRZ-a još od Domovinskog rata. Zadnji put su remontirani 2015. Već tada se razmatrala mogućnost da se 13 helikoptera ustupi Ukrajini, a da se zauzvrat traže moderniji zapadni helikopteri. MORH je čak i vodio neke pregovore s Amerikancima, bila je ideja da se naši helikopteri dostave Ukrajincima, a da se zauzvrat od Amerikanaca preuzmu polovni Black Hawk UH-60 helikopteri.

Sve se to odvijalo 2014. za vlade Zorana Milanovića, pregovore je vodio tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović. Međutim, na koncu su helikopteri ipak otišli na remont, a RH se odlučila na postupnu nabavu novih Black Hawkova. No pitanje je hoće li biti perspektive za ove stare Mi-8 nakon što im za nekoliko godina isteknu resursi. Stoga bi već sada trebalo razmišljati o njihovu slanju u Ukrajinu koja ih može servisirati u vlastitim pogonima i remontnim zavodima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI